Etiketter

, , ,

Nu är semestern slut för de flesta. Dags att gå tillbaka till veckor utan lediga dagar. Kanske dags för debatten om Gömda att förflyttas från bloggosfären till media. 

Monica Antonssons blogg ligger redan på 66 platsen på Bloggtoppen. Jag gör mitt bästa att skjutsa upp den högre 🙂

Boken har recenserats nu av en Oline Stig i Sydsvenska Dagbladet.

Men det konstigaste av allt är att det varit så dödstyst kring Antonssons bok. Om läsarna nu är så besatta av sanning och lögn i litteraturen, borde de gå i taket. Varför provoceras de av Noréns omoral och inte av Marklunds? 

Ja. Vad säger man? 13,274 besökare bloggen registrerades i tisdag. En massa bloggare har klagat och hon uttrycker det som ”dödstyst”. 

Samtidigt lägger hon in en brasklapp i slutet:

En del medier har anklagats för att ligga omotiverat lågt med historien om Antonssons bok, där massmedial vänskapskorruption med journalisten Marklund har anförts som ett av flera tänkbara skäl. 

Antonssons bok har nytryckts flera gånger. Historien om vad som är sant och inte i ”Gömda” har återgivits i de flesta av landets tongivande medier. 

Jaså, det var inte helt okänt att läsare har reagerat. Och hon har ju helt rätt. Det har ju återgivits av Piratförlaget att den inte var sann utan en roman, samtidigt som Marklund går ut och säger att hon minsann aldrig skarvat eller överdrivit. Två uttalanden som i mitt tycke går stick i stäv.

Att någon måste ljuga känns rätt uppenbart – men tydligen är det inte viktigt i det här fallet. Det räcker att deras artiklar har kommit med, och så kör man en liten fuling om ”kritiserad bok säljer” i någon tidning, och vinklar en artikel när man intervjuar MA för att inte vara tvungen att störa Liza om hon andas kritik. Skitsnyggt, media har gjort sitt tänker de. Synd bara att många läsare och bloggare inte är överens 🙂

Det som är lite intressant är att väldigt ofta är kvinnor mer granskad än män och oftast faller de fortare. Men på något sätt har Marklund blivit totalt onåbar där på sin tron. Motvilligt måste jag medge att det är imponerande. 

Strategierna hur media planerar hantera krisen för att låta Marklund avslöjas av theWitch och häromdagen tog hon också upp den fjärde statsmakten.