Etiketter

, , , ,

Fick en mycket tänkvärd kommentar på mitt förra inlägg om Gömda  som jag beslutade att göra ett inlägg som svar istället.

Vad som saknas just nu i debatten är tydlighet. Vad är det vi läsare vill.

Ja, det stämmer att det drar åt olika håll just nu.

Det är många som känner sig frustrerade och lurade och vill få ett resultat. I och med att Liza/Mia vägrar ta debatten och försvara sin ståndpunkt så blir läsarna snuvade på klimaxen.

Min önskan är framförallt att Liza Marklund får komma fram och svara för sig. Jag tänker på Lars Danielsson som blev i princip korsfäst för att han ljugit – men Liza har det inte hänt något för.

Hon säger att hon inte har ljugit eller överdrivit. Att säga att ett band araber har härjat i orten verkar enligt alla uppgifter vara åtminstone en överdrift.

När hon vägrar svara på något, och inte heller Mia vågar komma ut och säga något för att bekräfta deras sanning så blir det svårt att tro på det utan att få mer information om bakgrunden.

MA blogg är ett fantastiskt marknadsföring sätt. Jag har inte köpt eller läst boken än och det är tydligt att hon inte ger ut mycket information i bloggen (vilket väl är rätt, hennes intresse är ju att pusha för boken).

Folk funderar på att polisanmäla Mia. För vad? Och till vilken nytta funderar då jag. Man pratar om att man känner med Sara/Emma så mycket men det skulle definitivt inte gynna henne om hon skulle bli av med sin mamma om nu det fanns något brott att bestyrka.

Problemet med att tro på någon som har blivit misshandlad är att ”folk” blir mer tveksam när det är en offentlig person som ljuger. Efter att ha hittat Daddy Blogg så kan jag säga att jag funderar på hur många kvinnor som ljuger för att få vårdnaden om sina barn.

Varje gång jag kommer att höra om ett sådant fall nu kommer jag vara mer kritisk och inte tro dem bara på deras ord. Ja. Mia var misshandlad. Men hon har ljugit om hur Osamas ex-flickvän och fru håller sig gömda. Det finns inga bevis på att Sara var hotad eller rädd för sin far, utom Mias ord. Handlade detta bara om en vårdnadstvist? Hur många män har i efterhand blivit av med sina barn för att det är bättre att fälla dem om kvinnan andas hot? Och hur många kvinnor har utnyttjat och kommer att utnyttja det i framtiden?

Det är det som gör att åtminstone jag kommer fundera en extra gång när jag läser i tidningen om sådana fall.

Skulle jag bojkotta Unicef för att Liza Marklund är ambassadör? Nej.

Skulle jag köpa Piratförlagets böcker? Köper väldigt sällan böcker av svenska författare. Skulle nog göra ett uppehåll ett tag då jag är sur på deras uttalande för tillfället om det var så att jag köpte. Men skulle det komma en bra bok som jag verkligen är intresserad av skulle jag nog köpa den ändå. 

Skulle jag köpa Liza Marklunds böcker. Nej.