Följande utspelar sig i en liten ort i Norrland. Det är på den tiden alla skolor måste ha en plan om mobbing. Så även denna högstadie skola.

Planen är att om någon blir mobbad eller trakasserad så ska de prata med rektorn för att det ska ageras. 

På skolan befinner sig en kille. Han är väldigt stökig av sig och bråkar med alla. Ryktet säger att hans pappa misshandlar mamman och även honom. Men det finns inga bevis. Han är ganska ny på den här skolan.

På skolan befinner sig även en jämnårig tjej (de går i 8:an båda) hon är väldigt speciell. Kör sin egen stil, tar gärna hand om andra människor så hon är omtyckt av sina vänner (de är oftast de som har problem hemma på olika sätt). Hon läser mycket böcker och språket blir lite vuxnare än hennes ålder. Hon är den givna hackkycklingen. Udda – för hon vill själv inte vara mainstream, men samtidigt är hon i åldern att hon vill vara poppis.

Killen, vi kan kalla honom Zack, retas med tjejen som vi kan kalla Karin. Det hela kulminerar i en spark.

Karin, som inte tar sådant går till rektorn. Rektorn har då en PLAN. Hon kallar in Karin, Zack, en speciallärare, en kompis till Karin samt Zacks pappa. Nu ska de diskutera igenom problemet och lösa det hela.

Det som händer nu är att Zacks pappa blir ursinnig. Han kan inte förstå varför man ger sig på Zack. Han vet minsann att den där Nippertippan hade blivit retad redan när hon gick i trean av andra så varför klagar hon på Zack nu?

Rekorn säger ingenting. Karin säger ingenting. Efter en stund så inser specialläraren att det kanske inte är så smart att låta en vuxen man skälla ut en tonåring på det sättet så han avbryter.

Karin går hem. Hennes mamma får veta vad som hänt. Mamman jobbar på skolan som lärare och rektorn är hennes chef. Trots det så tyckte inte rektorn att det var värt att informera henne om samtalet.

Lite senare så ger en annan lärare reprimand till rekorn som då svarar: ”Ja, men hon är väl lite skvallrig den där Karin?”

***

Karin är min syster. Zack har varit i ungdomsfängelse och åker in och ut idag. Rektorn är pensionerad. Hon jobbade innan hon kom som rektor på högstadiet inom barnomsorg. Hon har lagt grunden till att jag ogillar att man klassar skolan som lika oavsett ålder. Bara för att man eventuellt är bra att hantera barn upp till 9 år innebär det inte att man kan hantera äldre barn.

Jag är också tveksam när någon säger att man har en plan mot mobbing, men det verkar i alla fall som en del skolor har fått ordentliga planer så det finns hopp.

Däremot kommer jag aldrig, aldrig förlåta en människa som är så svag att de utsätter en fjortonårig tjej att bli utskälld av en vuxen man. En man som säger att hon är en idiot som förtjänar att bli mobbad. Som tycker att har man blivit mobbad tidigare, då blir det ett heligt värv att fortsätta den mobbingen. En sådan människa skulle inte få ha varit rektor.