Etiketter

,

Jag kommenterade tidigare på ett inlägg att jag tycker det verkar som om MA är lite avundsjuk på LM pengar då det kommer lite syrliga inlägg om hennes Spanien hus. Som svar på det fick jag:

betr MA och LMs pengar: det verkar som om du är mest avundsjuk när det gäller pengar och projicerar detta på MA.

Jag kan inte hjälpa det, men min först reaktion blev en aha känsla på hur man lär sig första gradens psykologi redan på lågstadiet. ”Den som sa ‘et han va ‘et”. Först på gymnasiet så lärde jag mig att det var att ”projicera något”.

Jag svarade i alla fall att jag inte är avundsjuk på LM pengar.

Så funderade jag på det här med avundsjuka. Vad är det jag skulle vilja ha idag?

  • Jag skulle vilja ha pengar – en massa pengar alltså. Vi pratar bada i det.
  • Jag skulle vilja vara vacker. Keira Knightly vacker typ. Det skulle jag kunna leva med.
  • Jag skulle vilja kunna sjunga. Jag skulle vilja gå upp på karaoke någongång sjunga en sång och få ett kontrakt. 
  • Jag skulle vilja kunna skriva böcker

Inget av de tre första kommer att inträffa. Någonsin. Men om det nu skulle komma någon och erbjuda mig något av det, skulle jag tacka ja?

Troligen inte. För sanningen är att jag är nöjd med mitt liv. Jag har en sambo som jag älskar, två underbara barn. Hade jag sett ut som Keira Knightley så hade nog mitt liv sett annorlunda ut och jag gillar mitt liv. 

Hade jag växt upp med en massa pengar så kanske jag hade haft helt andra värderingar. Jag hade kanske börjat med droger eller något. Det finns folk som växer upp med pengar som det går bra för – men vad säger att det hade varit samma med mig?

Om jag gett 150% på jobbet som jag gjorde förr kanske jag hade kommit någonvart och tjänat en massa pengar. Det hade kanske krävts lite mer ambition och plan var man skulle komma – men låt säga att jag hade haft det. Hur hade mitt liv varit då? Hur mycket dåligt samvete hade jag haft över att jag inte räckte till för mina barn? Hade jag haft två barn då?

Är jag avundsjuk på någon person?

Liza M? Nej. Hon har en massa pengar men hon verkar tämligen bitter. Att leva med den bitterheten skulle inte jag vilja. Det hjälper inte att hon är författare. Jag skulle inte vilja vara henne, så jag kan heller inte avundas hennes pengar.

Monica A? Nej. Finns chans att hon tjänar bra på sin bok. Men jag gillar inte hur hennes blogg har utvecklats. Från början var det väldigt mycket ”jag jagar inte Liza, det är Mia jag reagerar mot” och det försöker hon hävda i en del artiklar. Däremot är det tydligt att hon jagar Liza i sin blogg.  Jag tappade respekten för henne när hon gav sig på Bea, och sedan dess har hon inte återfått den.

Så slog det mig plötsligt. Jag är avundsjuk på en person.

Camilla Läckberg. Hon är författare, framgångsrik, ser bra ut, har familj. Jämnårig med mig. Jobbat med något annat och så bara oj – nu skriver hon en massa böcker som säljs till Frankrike för att bli film. Shit jag är avundsjuk. Men jag missunnar henne inte något. Jag tycker det är kul att hon har lyckats, och att hon fortsätter vara en Fjällbacka tjej med båda fötterna på jorden. Hon skriver böcker och påstår inte att det är något annat än fiction.