Såg på Debatt i går kväll (eller ikväll – förvirrande när man bara sovit nån timme) för första gången på länge. Jag insåg snabbt varför jag inte brukar se det. Jag gillar inte Janne Josefsson. Han är en värdig efterföljare av Sivert Öholm vilket säger allt för mig. 

Jag startade upp programmet 22:15 då jag räknat att Gaza debatten skulle vara först. Så var icke fallet, så jag hann bara med slutklämmen av ”min” debatt. 

Plötsligt inser jag hur svårt det måste vara att vara programledare i ett sådant format. Nu har man 20 min på sig att diskutera, så hivar vi in en massa folk i rummet, bjuder in tittarna med extra frågor, så kan vi själva slänga in nån fråga, påstående här och var. Tid att svara, varför det?

Jag hann i alla fall med Josefssons fråga till Osama. Kommer inte ihåg exakt vad det var men det gick väl ut på att.

”Du är dömd för misshandel av Mia, du har sparkat och slagit henne. Nu går du ut med det till hela svenska folket, hur tror du att de ser på dig, och vad vill du vinna”

Osama blev helt stum och klippte förvirrat med ögonen. Han visste inte vad han skulle svara. Monica försökte trösta honom genom att säga till Josefsson att det där var lite elakt sagt och det var 20 år sedan.

Jag undrar vad Osama tänkte där när han fick frågan. Han har lidit i alla år i sitt samhälle att alla vet vem han är. Nu har han kommit ut och talat om att ”hej, jag är inte en psykopatisk mördare, men jag är en hustrumisshandlare” och nu vet hela svenska folket det.

Insåg han plötsligt att det kan slå tillbaka på honom? Monica kommer inte alltid vara där och säga, nej, nu får ni inte prata skit om honom för det har gått lång tid. En del människor kommer trots det tänka – en gång misshandlare, alltid misshandlare.

Vad tänkte då jag?

Jo, när jag såg den vilsne mannen som inte visste vad han skulle svara och när han pratade på sin stappliga svenska. Då vann han min sympati. Han verkade som en oförarglig äldre man som inte är van att hamna i rampljuset och inte visste riktigt vart han skulle ta vägen.

Förhoppningsvis finns det tillräckligt många som mig för honom så kanske han får det bra ändå.

Nåja, tänkte titta på Debatt igen imorgon så får jag se vad jag tycker.

Var den där skrikiga kvinnan i telefonen den enda försvarare de hade för Lizas bok? Det var ju….effektivt.