Sverige är ett land med en massa goda intentioner. I alla fall trodde jag det förut, nu vete katten. Men ok. Man ser problem och stiftar lagar för att lösa dessa. 

Ett är sexuellt umgänge med minderåriga som man gav hårdare straff på. Det tycker jag verkar bra men så kommer det då in i svensk domstol och jag läste snart att en man frikändes då 13-åringen verkade äldre och mognare. Jaha. Alltså var det ok då?! Gud nåde den som köper ut sprit åt en 18-åring då ska man kolla leg, men om en 48-åring (eller hur gammal personen nu var) har sex med en som han tror är 15 då kan man se det som förmildrande. Och vi hade lagen för att…?

Så kommer då nästa sväng. En tjej ringer in våldtäkt som har varit brutalt med en massa saker instoppade (fjärrkontroll har jag för mig bl a) men då frikändes killarna i första instansen. Det är ju svårt att avgöra hur mycket våld hon egentligen ville ha eller något. Antagligen hade nämndemännen sett en massa filmer och kommit fram till vad kvinnor vill ha. Hovrätten dömde i alla fall killarna så lite hopp var det allt. 

Så kom då Tito Beltran fallet. Jag har ingen som helst tvekan om att han är skyldig. MEN jag tycker inte att det var tillräckligt för att döma honom nu. Fine, jag förstår att tjejen vid den tiden inte vågade/klarade av/kunde med att anmäla honom. Jag lider med henne. Men att låta henne utstå den här farsen till rättegång 10 år senare känns inte rätt. Det fanns inga bevis. Han verkar vara ett äckel men det spelar ingen roll…bara för att kända personer hört om detta i andra eller tredjehand och vittnar 10 år senare så ska det inte gå att dömas så enkelt. Det känns väldigt rättsosäkert för mig.

Så kom då The Pirate Bay rättegången. Alla som förstår sig på IT inser att de inte kan dömas. De fick skriva om åtalet första dagen för att åklagaren inte förstått vad det handlar om eller hur det nu var. Vad jag förstår av en kollega så är denna åklagaren vår enda IT åklagare. Det vore kanske på sin plats att en som ska hantera brott inom IT kanske hade grundläggande kunskaper om olika tekniker. Eller det kanske inte spelar någon roll. Domaren har ju en bra koll på filmlobbyn och de kommer ju vara våra nya poliser. Kanske är bra om de tar över fler brott i dagsläget. De verkar få in en massa kulor på att folk köper en massa filmer + att de kan få in en massa skadestånd. Eftersom de heller inte har samma begränsningar som poliser så känns det som vi kommer få ett mycket säkrare samhälle. I alla fall så blir vi av med en massa fildelare. Mördare, våldtäktsmän, tjuvar som ger sig på värdetransporter eller gör inbrott i hemmet är ju faktiskt inte lika illa.

30 miljoner i skadestånd. Smaka på den. Jämför det skadeståndet med det brottsoffer fått och inse hur vårt nya samhälle ska se ut.

Förövrigt så rekommenderar jag alla att ladda ner Unni Droegges ljudbok från The Pirare Bay och betala henne via Paypal. Var själv inte intresserad av boken men jag tycker lysande idéer ska premieras, och jag önskar henne en god vinst på hennes genidrag. Jag hoppas hon redovisar sin vinst efter någon månad så att Piratförlaget m fl får se att det finns ett bättre sätt än hot att sälja böcker.

Undrar vad Jeff Dunham och Susan Boyle – och Paul Potts med för den delen, tycker om Internet och fildelning.