Jag har genom åren konsekvent undvikit titta på Idol. Jag har något emot audition och bara tanken att folk utan den minsta självinsikt utsätter sig för juryns dom inför alla TV-tittarna (samt i ännu värre fall, youtube tittarna). Anledning att jag är så emot detta beror naturligtvis på att jag kommer ihåg hur ont det kändes när jag rakt på sak fick veta att det var bättre att man sjöng tystare när man nu inte kunde sjunga. Jag var väl runt 11 då, men jag kommer fortfarande ihåg hur det kändes. Och jag hatar fortfarande den lilla skitungen som sa det. Men sen kommer tanken – om ingen sagt det? Tänk om jag då hade gett mig på detta?

Men, ok, jag då nu börjat titta på Idol. Jag tror jag började när Rahib åkte. Jag var lite förvånad över att Reza blev så uppskriven, var själv inte helt imponerad av henne. Tyckte om Marietta, Calle (även om han vid det programmet var så groteskt uppsminkad att jag blev lite anti), Tove och Erik. Eddie förstod jag väl inte helt vad han gjorde där.

Har så sett en del avsnitt, även om jag missade avsnittet när Marietta åkte ut. Efter att ha sett Show must go on med Erik så blev han snabbt min favorit, med Tove som en god tvåa när hon gjorde the punkrocker.

I ett av avsnitten som jag då såg sjöng Erik Bodies. Jag tycker att låten är riktigt bra, men i juryns mening var den inte det, och talade om för honom att han inte fick göra sådana misstag. Ju närmare finalen man kom, desto viktigare var det att välja låtar som går hem.

Så kom då fredagens program. Då får Tove en låt som är (var) rätt mysig på dansgolvet. Men den var rätt snabbt glömd. Inte någon av Kylies bästa. Något även juryn påvisar genom att kommendera att hon gjorde en platt låt väldigt bra. I semifinalen så väljer juryn alltså ut en ”platt” låt till en av finalisterna. Hmmmmm.

Erik å sin sida fick Heaven. Jag höll på att sätta i vrångstrupen när jag hörde den. Han slaktade låten totalt. Nu har jag hört och läst olika åsikter, vissa håller med mig. Andra tycker det var helt ok. Lyssnade man på juryn så var det väl lite delade meningar. Min gissning är att det var den prestationen som gjorde att Erik inte blev den självklare vinnaren trots allt. Laila kommenterade att den lät lite sur från början.

Sen kom låt nummer två. Missade det mesta av Toves låt. Lite mycket barn som ropade. Tänkte lite att det var inte Whitney Houston i alla fall. Eriks nummer två var fenomenal. Litegramm så passade det honom som hand i handske.

Calle klarade sig bra i båda sina framträdande. Hans show är väl inte så jättemycket, men å andra sidan känns det inte som det är något krav heller alltid. Han gjorde bra tolkning av båda sina låtar. Jag tyckte Toves tolkning av Can’t get you out of my head var bra. Hon har helt enkelt DET. När hon sjöng Greatest love of all andra gången kändes den verkligen perfekt. Visst, hon har inte Whitney Houstons röst. Men den är klar och vacker, och det var mycket känsla i sången.

Vem tycker jag då skulle ha platsat i finalen? För mig känns det som alla var värdiga. Kanske känns det vettigare med Erik och Tove just för att de känns mycket motiverade. Calle känner jag kan få problem med en färdigskriven platta. Tror han skulle lyckas bättre med sin karriär utan att vara en Idol vinnare. Om man bortser från Agnes come-back, hur bra har det gått för vinnarna?

Jag är helt övertygad om att både Erik och Tove kommer ha en chans i framtiden. De känns lagom kommersiella. Calle? Han kan nog också lyckas, men kanske bör han själv vara med och tycka om låtarna?

Det som stör mig är just det här fulspelet man körde från juryn. Ge en av favoriterna en tråkig låt, och deras favorit två stycken låtar på hans hemmaplan. Möjlighet för honom att glänsa fullt ut. Som någon sa, ge honom en ballad, á la Niklas Strömstedt om man vill ha en utmaning. Jag skulle inte gå så lång, men varför inte Run to the Hills som glänsar låt, och istället en av Bryan Adams ballader som utmaning? Min röst skulle gått till Everything I do 🙂

Nåväl, jag tror nog Tove kommer att resa sig, och tittade man på aftonbladets chatt idag, så tycks hon redan vara tillbaka.

Vi får väl se hur det ser ut på fredag.