Det är ett tydligen inte helt populärt att Ulf Olsson har bloggat inifrån sin vårdavdelning. Många föräldrar oroar sig över att deras barn kan komma i kontakt med personer på rättspsyk, och då vet man väl inte vad som kan hända.

På något sätt antar jag att man är rädd för påverkan. Jag har sett dessa amerikanska filmer om ”beundrare” som skickar brev till brottslingar, och sedan kopierar brotten. Man ser hur man tar fram breven och analyserar dessa för DNA och fingeravtryck eller liknande. Och att då tänka sig att vem som helst kan komma i kontakt med en dömd mördare via bloggen när man sitter med sin bärbara dator vid något fik med gratis Wireless, så det är svårt att spåra, kan ju kännas lite otäckt. Men är inte faran större att barnen kommer i kontakt med psykopater utanför psyket? Det känns väl som dessa skulle vara ett större problem i många fall? Om mitt barn skulle försöka komma i kontakt med en dömd mördare för att få tips och råd, då känns det litegrann som problemet som borde adresseras är något annat.

Ska man annars spärra Internet på sådana här avdelningar? I så fall måste man ställa sig frågan varför. Är det för att vi ska skyddas från dessa personer? Om man nu bestämmer sig för att ge Internet förbud, hur ska vi då kunna få en rätsida på vad som händer inne på vården? Ska vi ha vård av psyksjuka eller ska vi bura in dem i fängelser? Om vi ska ha vård, är det tänkt att finnas någon plan i framtiden? En blogg från en sådan här person kan nog vara rätt intressant att studera för att se var personen befinner sig, är de på bättringsvägen eller inte? Det borde kunna vara ett extra redskap för de som arbetar med personen.

Men det sätter ju samtidigt lite krav på vårdavdelningen/fängelset. Det måste finnas en hyfsad IT avdelning där. Jag vill helst inte att en person i fängelset ska kunna kommunicera med en på utsidan och beställa något kontraktsmord på någon. Man bör på något sätt spåra vad interner/patienter surfar på, och flaggning vid vissa ord kanske. Det finns på företag ganska många avancerade filter, och när en anställd är för mycket på felaktig sida så tas den möjligheten bort. Alltså borde man kunna stoppa risker för att sexualbrottslingar håller på att porrsurfa (vilket känns lite onödigt).

Annonser