Etiketter

, , , ,

Pelle Billing tipsade om en debattartikel i Expressen som är rätt intressant. Det handlar då om en pappa som ifrågasätter stödet till ofrivilliga pappor. Jag erkänner att jag i första steget reagerade rätt starkt mot att en pappa går ut och skriver att han inte ville ha barnet. Men när jag väl läst slutet att pappa-barn idag har bra relation, även om vägen dit var lång så kände jag mig lättad och kunde analysera lite mer.

Om en man inte vill ha barn och tvingas bli pappa, är det ok? Att kvinnan ”råkar” glömma p-piller. En kvinna har rättighet till sin egen kropp – men ska inte en man ha rättighet att bestämma om ett eventuellt faderskap. Och visst, man kan väl tycka att man kan skydda sig bättre – men lever man i en relation så är det faktiskt många som nöjer sig med p-piller eller sådana typer av skydd. Ska en man automatiskt misstro en kvinna bara för att hon önskar ett barn?

Läser man då en del kommentarer (speciellt från kvinnor)

Pyret82:
jag blir förbannad när jag läser att vissa blir pappa mot sin vilja, det är ju bara att se till att skydda sig då.
det är inte bara kvinnans ansvar.

eller en mycket intressant kommentarom jag citerar i sin helhet:

Smulan-68
Det är väl då himla märkligt att en graviditet alltid är kvinnans fel. Är män en samling kompletta idioter? Vet de inte hur barn blir till?

Gnälla om att kvinnans eventuella p-medel inte fungerar, fuskas med osv. när de borde vara fullt kapabla att själva skydda sig.

Dessutom är det inte en rättighet att få ha sex.
Att ha sex är ett nöje, och som allting annat man roar sig med måste man vara beredd att ta konsekvenserna av sitt nöje.

Dricker man alkohol får man finna sig i att baksmällan dyker upp som ett brev på posten dagen därpå.

Har man sex får man finna sig i att det kan resultera i ett barn.

Vill man inte ha barn, ja då får man väl ge 17 i att ha sex, alternativt använda skydd, eller ha sex med en person av samma kön.

Tänk om man skulle prata om en kvinna som blivit våldtagen efter en fest.

Jamen hon var ju ute och dessutom kysste  hon killen på dansgolvet. Sen har man inte spetsunderkläder om man inte vill ha sex, så man får faktiskt ta konsekvenserna.

Vill man inte ha sex så ska man inte heller uppmuntra en kille.

För mig ligger båda dessa kommentarer på samma låga nivå. Bara för att förtydliga att det jag skriver definitivt inte är något jag anser, utifall att någon skulle tro det 🙂

När kvinnan sedan blir gravid, då har mannen inte möjlighet att påverka vidare om graviditeten ska fortsätta eller inte. Han har bara att se framemot drygt 200 månader med betalning.

Jag  vet inte hur man skulle lösa problematiken – men nog borde man väl åtminstone kunna bemöta en person med respekt? Är det ok att se män som avelsdjur och försörjning? Borde man inte åtminstone ge mannen stöd för att kunna anknyta till barnet?

Alla kvinnor vill inte ha barn, och inte heller alla män vill ha det. Däremot är det svårare att tvinga på en kvinna ett barn, det är inte så svårt att göra en man till pappa. Och seriöst ”Vill man inte ha barn, ja då får man väl ge 17 i att ha sex, alternativt använda skydd, eller ha sex med en person av samma kön.” Att ha sex är faktiskt inte synonymt med att producera barn. Det behöver liksom inte vara det som är poängen om man säger så.

Uppdaterat 27/1:  Tipsar om Medborgar X inlägg och framförallt Anonym 27 januari, 2010 14:54 inlägg för en vidare diskussion runt detta. Det är en drabbad pappa som ger sin synpunkt på saken