Etiketter

Jag reagerade ju över den brasilianska 7-åringen som skulle dansa samba. För mig kändes det som att man sexualiserade barnet. Men hur är det med dessa uppsminkade barn? I USA är det vanligt med modevisning med barn. Men en bild på en 2-åring iförd lösögonfransar och smink (och ser ut som en docka) det chockar mig. Jag förstår pappan som kommenterar att bilderna äcklar honom.

I USA har de dessa små skönhetsdrottningar som man kan se bilder på upppiffade som värsta baldrottningar. Jag har aldrig riktigt förstått grejen med detta. Men visst är de söta de små prinsessorna som med ett blixtrande leende kråmar sig på scenen.

Vad har de lärt sig om tjejer? Vad är det viktigaste med att vara tjej? Jo, att se dekorativ ut. Sen kan vi i Sverige prata om stereotypa könsroller hur mycket vi vill. Ska man se några som håller sig till sådana är det bara att vända sig till det stora landet i väst. Försök lägga in genusperspektiv på dagis i Sverige hur mycket ni vill. Problemet kommer med filmer från USA, för det är där man ser detta så tydligt, så tydligt.

 Och är det männen som ordnar dessa tävlingar? Är det papporna som står där och fixar och peppar på barnen? Nej. Så vem är det som upprätthåller denna ”könsmaktsordning”. För vad får dessa barn för världsbild? Det är kvinnorna. 

Och varför ställer barnen upp? Är det för att de är lyckliga med detta? Är det helt och hållet deras egna drömmar? Se denna video om backstage på barnmodellerna. Klart att det är detta de vill pyssla med. Vara ute och leka i klätterställning eller på något lekland är ingenting för dessa barn inte.

Även Sverige har lite barnmodeller. För mig känns detta som mer ok när man tittar på hur barnen ser ut. Riktiga kläder som kan visas ibland. Inte ett heltidsjobb. Det är mer för kul skull.

Annonser