Etiketter

, ,

Det var mycket intressant att läsa alla inlägg om det s k Gategate på Twitter. Det handlar då om poliserna i Hornstull som med hot om att plocka in en reporter för narkotikapåverkan tvingade honom att radera bilder från sin iPhone. Något som han sedan bloggade om med sina återställda bilder samt en film från detta. Jag skrev om detta här. Det har då blivit en anmälan från polisernas sida mot fotografen för förtal (!) och andra har anmält poliserna för tjänstefel. Så historien rullar vidare.

Det är rätt intressant att bilderna i sig inte är så farliga, så hade de inte agerat alls, så hade historien dött ut där och då. Men nu reagerade poliserna. En bra sammanställning av fallet kan man då läsa i Expressen idag. Och när de då reagerade använde de en lag som tillkommit 1993. Det är rätt intressant att läsa:

Sedan 1993 är det inte bara olagligt att bruka narkotika, utan även att ha det i kroppen. Det är unikt för Sverige och innebär att polisen har rätt att frihetsberöva den som anses se påverkad ut för att undersöka personens kroppsvätskor.

Jag kommer inte ihåg när denna lag kom till. Hade jag tänkt något då så hade jag väl tänkt att det lät väl vettigt. Men som vanligt så handlar det om människor. Man ger polisen en möjlighet att jäklas med personer. Bara på pin kiv så kan man frihetsberöva någon för att ”de ser drogpåverkad ut”. Tror jag att detta är en engångs händelse. Nej. Tyvärr. Jag tror nog att de flesta kan drabbas av lust att hämnas på någon person som man tycker uppför sig jobbigt. Och vem kan säga emot? Personen verkade ju se lite drogad ut. Du behöver inget vittne som styrker din historia. Även om du har fel – personen är inte drogpåverkad – så skadas du inte på något sätt av detta.

Det blir en mänsklig faktor som kan utnyttja lagen.

Och då kommer jag osökt att tänka på en annan lag som är unik för Sverige: FRA. Sverige samlar ihop all information om din kommunikation. Någonstans så finns det möjlighet för en person att få ut informationen, det är naturligtvis svårare men det kommer att gå. Och den personen har du på något sätt retat upp. Kommer den personen att utnyttja detta att få fram informationen?

Sjukhus och poliser läcker information om det gäller någon känd person. Det är inte lagligt och människorna spåras och straffas – men det stoppar det inte från att hända igen. Är vi verkligen så säkra på att informationen som lagras inte kommer att fås fram av någon som vill tjäna en hacka. Jag är inte det.

Uppdatering 14.30: Även HAX har skrivit om möjligheterna som droglagen har givit polisen.