Etiketter

,

Ketchupmamman har pratat om könsroller. Hon skriver väldigt bra och humoristiskt, och jag rekommenderar alla som funderar på jämställdhet att läsa.

Hela inlägget är bra, men framförallt vill jag framhålla slutklämmen som känns så sann, så sann

Så istället för att skuldbelägga kvinnor tycker jag att vi ska förvänta oss mer av män. Alla borde ta för givet att män är närvarande pappor som delar på hushållsarbetet. Arbetsgivare borde ta för givet att pappor tänker vara föräldralediga, dagispersonal borde ringa pappor lika ofta som de ringer mammor när barnen blir sjuka, du borde bli förvånad över att din manliga kollega med småbarn kan jobba över varje dag, brev, inbjudningar och kallelser borde inte komma i mammans namn, vi borde inte fråga en mamma var hon gjort av barnen om hon inte limmat fast dem på sin egen kropp, vi borde inte ifrågasätta en mamma som reser bort en helg utan barn, men kanske istället ifrågasätta en pappa som jobbar borta hela veckorna och aldrig är pappaledig. Vi  borde inte berömma en man som sätter in sin egen tallrik i diskmaskinen eller undra om mamman är sjuk när han dyker upp med dottern på halvårskontrollen på BVC, vi borde inte undra vad det är för fel på en mamma som vill jobba när sonen är tre månader, osv, osv. ..

För det är ju därför vi kvinnor sliter ut oss. För det är så jävla pinsamt att inte leva upp till omgivningens och våra egna förväntningar på hur vi borde vara. Så låt oss ha lite mer normla förväntningar på både kvinnor och män, och sluta ge män anledningar till att inte ta för sig.

Annonser