Etiketter

Strölyssnade lite på radion idag (Rix) där man diskuterade den här idéen att legalisera sex mellan syskon. det skulle vara ok med sex, bara det inte blev barn. För mig känns det väldigt osmakligt att man ens kan komma med den idéen. Hur tänkte man göra utifall det blir en graviditet? Ska man tvinga till en abort? Nu har S-politikern redan backat. Det var inte riktigt så hon menat. Expressen hade tagit ut ett citat och vinklat det lite. Kan det verkligen vara möjligt. En så seriös kvällstidning?

Men ok. Enligt hennes uttalande så handlar det om att vuxna människor ska kunna ta egna beslut med vem man vill ha sex med. Hon säger om man är 60 år (vilket jag förövrigt tycker är lite lustigt, när man hör en del elever ifrågasätter om deras mor och farföräldrar verkligen har sex i den åldern, för dessa barn kanske sex mellan 60-åringar låter snäppet värre än sex mellan syskon) och reportern kontrar med frågan om det är ok när man är 19. Eftersom 19 räknas som vuxen så säger inte politikern emot detta, utan bekräftar att det ingår som vuxen.

Du är myndig när du är 19 år. Du kan ha sex. Du kan köra bil. Du får rösta. Du får gifta dig. Men du får inte köpa champagne till ditt bröllop. Du är nämligen inte tillräckligt gammal för att ta ansvar för dina alkoholvanor. Skulle du vara gammal nog att inse att det kanske inte är helt smart att ha sex med din bror/syster? 

Men oavsett vad politikern menade eller inte menade så anser jag att legalisera sex mellan syskon känns – fel. Visserligen är man kanske vuxen, men något känns inte helt rätt om man väljer ett syskon. Ok, nu kan jag väl kanske se större problem om man inte är uppväxt tillsammans, och man efter man ”fall in love” kommer fram till att man är syskon så blir det lite annorlunda. Men fortfarande, nej. Visst, det har praktiserats förut t ex i Egypten. Men har vi inte kommit längre?

Det finns vad jag förstår också ett parti som återigen har upplösts som vill acceptera pedofili. Tydligen blev det inte så populärt. Tack för det åtminstone. Men att man ändå har kommit med idéen. Flera gånger dessutom.

Både incest och pedofili har i olika civilisationer varit förekommande. I dag lever vi i ett annat samhälle. Ett samhälle som fördömer sådant, som fördömer omskärelse av kvinnor (ok, på minus sidan så är det fortfarande ok med omskärelse av killar). Jag hoppas att sådana här idéer fortsätter på funderingsstadier. Att det inte kommer vara något som plötsligt slår.

Det är bra med yttrandefrihet. Jag värnar om folks rätt att kläcka ur sig grodor. Om det så är en pastor som fördömer homosexualitet, en SD politiker. Det är bra att folk kan få ventilera sina mer eller mindre vansinniga idéer offentligt. Men det känns skönt att veta att majoriteten av folk fortfarande anser att idéerna är vansinniga.

Annonser