Etiketter

, , ,

Jag märkte idag att det var en massa tjatter på twitter om hönshjärna och någon mycket märklig kvinna. Naturligtvis måste jag då spåra ursprunget. Det handlar då om Beatrice Asks nya utspel.

”Jag vill skicka grälla kuvert till sexköparna, för jag tror att det värsta som kan hända en sexköpare är att någon i omgivningen ska få reda på vad de gjort, frun eller grannen (..) Vi borde ha gredelina kuvert, det ska vara tydligt, du är misstänkt för att vara ute och köpt sex”, sade Beatrice Ask under seminariet

Det finns så mycket i det här uttalandet så det känns svårt att börja. Men jag måste börja med något. I sitt uttalande så får hon alltså in att det är ok att hänga ut en person som är misstänkt för ett brott. Är detta ok i något samhälle?

Och säg att det verkligen ÄR någon som är skyldig och dömd, spelar det någon roll? Är det verkligen skampåle vi vill få tillbaka? Vad vill man ha för effekt? Frun ser det hela, hon blir vansinnig, slänger ut mannen, han tappar jobbet för att de får veta att han är en sexköpare (alla kan ju inte vara domare där det är ok) så då blir han en missbrukare som tar livet av sig, för han inte kan komma tillbaka i samhället. Så har vi blivit av med ännu en torsk, en av samhällets avskum. Mission accomplished! Eller hur är egentligen tanken att skampålen ska fungera?

Det är många som reagarar och har skrivit lite i ämnet, Anna Troberg visar t ex att det inte är första gången skampålen/skamvrån har använts i Beatrice världsbild för brott och straff. Lite funderingar på det nya Sverige tar Johan Westerholm upp i sitt inlägg. Huruvida detta är ett sätt att få fart på det nya feministiska Moderaterna (”Kvinnornas Fredrik”) funderar Andrea Doria.

Bästa citatet från Twitter kom från Beelzebjorn:

Seriöst, @Falkvinge – hur vi än sliter internt, jobbar INGEN hårdare än Ask för att ena PP. Vi borde skicka blommor till ragatan.

Och naturligtvis följde det en pressmeddelande från PP i frågan ganska snabbt.

Ok, kan inte låta bli denna med från lisamagnusson:

@macdeleuzian fredrik reinfeldt har redan en fru: filippa. ”kvinnornas fredrik” antyder en gigolo. kanske vi bör sända honom ett lila brev?