Etiketter

, ,

I bland läser man om civila som dödats i krig. Man läser om krigsförbrytelser som skett. Inte bara av folk från forna Jugoslavien, utan även amerikaner. Men när det gäller de forna jugoslaviens förbrytelser så var det ofta ledningen som låg bakom handlingarna. De få gånger som det har hänt något som man har hört om i USA så har det varit enstaka rötägg. Som människorna som torterade fångarna på Abu Ghraib. Det är väl egentligen ingen som köper detta på riktigt. Men vad ska man göra?

Varje gång jag hör Hero of war så gråter jag en skvätt och tänker på dessa människor när jag hör denna vers:

They took off his clothes
They pissed in his hands
I told them to stop
But then I joined in
We beat him with guns
And batons not just once
But again and again

I dag har jag då mig att se en krigsfilm. En film där folk dör på riktigt. En film som man från amerikanska armén gjort allt för att dölja. Men som någon människa med ryggrad har släppt till WikiLeaks för att på så sätt ge människor själv en chans att ta ställning. En film som de kallar Collateral Murder. En film som handlar om denna händelse:

The American military said in a statement late Thursday that 11 people had been killed: nine insurgents and two civilians. According to the statement, American troops were conducting a raid when they were hit by small-arms fire and rocket-propelled grenades. The American troops called in reinforcements and attack helicopters. In the ensuing fight, the statement said, the two Reuters employees and nine insurgents were killed.

“There is no question that coalition forces were clearly engaged in combat operations against a hostile force,” said Lt. Col. Scott Bleichwehl, a spokesman for the multinational forces in Baghdad.

Varför har jag då sett en film om detta? Jo, för sanningen ligger långt ifrån det man säger. Det handlar om folk som jagar efter någon att skjuta. Som tittar på en kamera från ovan och ser detta som  vapen och en bra anledning att skjuta ned. Som skjuter på en man som stannar sin bil för att rädda en skadad människa. Som utan tvekan skjuter på bilen, där det finns barn. Som sedan för att döva sitt eventuella egna samvete skyller på pappan för att han tagit med sig barnen in i en strid. Oftast ska man väl efter en strid som fredlig oväpnad person kunna ta hand om de skadade utan att bli beskjutna? Gäller inte detta amerikaner månntro? Och i vanlig ordning.

Varför ska man ta på sig skulden. Erkänna misstag. Militären har sett denna film och valt att mörka det hela. Det handlar ju trots allt bara om irakier. Who cares?

Jag har inte ord att uttrycka vad jag känner. Många känslor är det väl i alla fall. Tyvärr är inte förvåning en av dem. Jag vet inte vad som kommer hända efter detta. Kanske kommer de direkta skyldiga ställas till svars. Men kommer någon att ställa alla de som aktivt valt att tysta ner detta till svars? Kommer man släppa alla andra filmer där civila skjutits? Kommer man att på något sätt förändra något, eller ska de, likt svenska sjukhus/myndigheter som kritiseras ”se över sina rutiner”?

Tipset kom från Opassande.

Annonser