Jag blev så glad när jag läste Daddys senaste inlägg. Ett inlägg som presenterade honom utifrån det jag lärt känna innan våldtäkts diskussionen kom in. Blev då lite förskräckt när någon citerade mig från detta inlägg.

”Men om han inte är oskyldig? Hur många av dessa lögnaktiga slynor kommer fortsätta passera hans liv innan Daddy, hans mamma och hans bror kommer acceptera att ibland, händer det att domstolar faktiskt har rätt. Och vilken upprättelse skulle Daddy ge till det nästa offret? Hur viktig är en tjej som utsätts för våldtäkt?”

Även om jag fortfarande står för det jag skrev i hela inlägget så kändes det lite elakt att få det citerat just i ett inlägg jag själv uttryckt mig postitivt om. Såg lite småfalskt ut kan man väl säga.

Jag började då fundera lite mer på tankarna när jag skrev texten ovan.

Om en person begår ett brott men man inte kan bevisa det och han släpps fri är det värre än att en oskyldig person straffas?

Spontant säger jag nej. Att straffa en oskyldig person måste  alltid vara värre. Därför är det så viktigt just detta med rättvisa rättegångar. Men samtidigt så kanske folk släpps fri på teknikaliteter. Som OJ Simpson för att dra det till det yttersta.

Säg då att OJ eller någon annan som frikänns begår samma typ av brott igen. Mord, misshandel eller våldtäkt. Hur skulle man som advokat känna det då? Som ”rättshaverist” som hjälpt till att få detta till stånd? Hur känns det för den person som utsatts för ett brott av en person som redan har ”åkt dit” men ändå får möjlighet att fortsätta? Hur sviken skulle inte den personen känna sig av samhället? Precis som en oskyldig dömd skulle känna?

Litegrann blir det paralleller till Engla där man visserligen inte hade prövat Eklund, men det fanns indicier på att han var skyldig till ett mord innan, som man från polisens sida inte haft tid att följa upp. Och resultatet är en liten tjej som dödas.

Det är väl sådana händelser som ligger till grund i min fråga. Om man nu väljer att tro att den Allsvenske fotbollspelaren som jag skrivit om tidigare inte hade våldtagit tjejen som låg och sov – och han senare överraskar din syster eller dotter. Skulle det fortfarande vara det viktigaste för den personen eller dess anhöriga att man inte velat döma?

Om en person som frikänns för ett brott senare skulle utsätta mig eller någon anhörig för samma brott så skulle jag bli fruktansvärt arg och skriva spaltmeter om det ruttna rättsamhället. Men å andra sidan skulle jag väl göra detsamma om anhörig till mig var oskyldig till ett brott men ändå dömdes och jag upplever att det fanns bevis som visar på detta.

I mitt fall så kan jag fortfarande inte se att bevisen man har lagt fram skulle påverka resultatet i det aktuella fallet. Men jag kan ändå förstå motivationen bakom att kämpa. Men frågan är fortfarande hur skulle det kännas om han våldtog en annan? Och svaret tillbaka, hur skulle jag känna om det nu mot all förmodan skulle komma fram att han var oskyldig. Jag kan inte svara på det.