Fick ett tips på en fruktansvärd berättelse i Sydsvenskan.

En tvåårig flicka på en förskola i Malmö ska ha suttit fastbunden med sele, inte ha fått sin blöja bytt och ha bitits av ett annat barn vid flera tillfällen. /../

Bland annat ska dottern ha suttit fastbunden i stolen med sele och tvingats stanna inne när de andra barnen fick leka ute. /../

Är det tillåtet att binda fast barn på förskolan?
– Det vill jag inte heller svara på än.

Läser man då detta så känns det ju fruktansvärt att man inte kan svara på frågan:  ”är det tillåtet att binda fast barn?”.

Men jag  kan se ett visst intresse i sele. Jag har två barn. Båda har klättrat och gått fort. Nummer ett lärde sig snabbt det här med gränser. Om man är för högt upp så kan det göra ont om man ramlar ner. Eller att klättra på baksidan av den här stolen gjorde ont. Alltså gör jag inte det igen.

Nummer två har inte riktigt samma konsekvenstänkande. Så glad i hågen klättrar han uppför leksställningen som storebror klättrat upp på. Ibland ramlar han. Men han gråter ev en skvätt och sen fortsätter han igen. Ibland skippar han gråtandet helt och hållet. När han äter mat så har vi försökt lära honom att sitta kvar till alla har ätit upp. Går väl si sådär.

När han är på dagis så kan han lätt tröttna och börja klättra ur stolen. Därför har de då satt på honom sele när han sitter i stolen. Detta är något han tycker är naturligt, och även när han ibland inte behöver det så pekar han ner att den här selen ska stängas när han sitter. Det blir ett naturligt steg inför maten innan haklapp ska på. Det är precis som i bilen. Han vet att där ska säkerhetsbältet vara på. De sover även ute i vagnen. Även där är selen på. Visserligen är det hela tiden folk i närheten som håller koll när vagnar börjar röra sig. Men det är väl ändå visst säkerhetstänk att ha barn selade som jag ser det.

Alltså så känns det inte för mig som så konstigt eller ”kränkande” med sele på barn. Det känns som sättet som det framstår i artikeln är väldigt vinklat. I alla fall får jag en bild av ett barn som suttit fastbunden i en stol hela dagen medan ett annat sadistiskt barn passat på att bita henne ett flertal tillfällen, utan att hon har en chans att försvara sig.

Funderar mycket på det här med att tvinga barnet vara inne. Det låter inte så vanligt att man väljer att ha ett barn inne och alltså måste sätta en person inne för det barnets skull. Så det känns som det måste finnas en anledning. Ansåg man att barnet var för trött? Hade barnet inga torra kläder kvar? Hur vet föräldrarna att barnet tvingats vara inne, att det inte handlade om eget val?

När det kommer till det här med bitande så kan jag väl tycka att det känns märkligt att man inte håller bättre koll på ett barn som biter. Där finns det väl en ganska stor problematik vid stora grupper och brist på personal. Jag har själv haft en ”bitare” (återigen är det den yngsta). Han har visserligen haft en favoritperson att bita. Storebror. Men han har även vid ett fåtal tillfällen bitit andra barn i sin grupp. Vi fick noggrann information om när det hänt, och de förklarade även vad det troligen berodde på. Tydligen biter ofta barn när de inte får fram det de vill kommunicera. Och det är då gärna storasyskonen som de helst vill prata en massa med.

Under den tid han var i värsta bitartagen så hade de ganska bra koll på honom, så det var som sagt inte så ofta det hände. Och för mig känns det väl viktigt att om ett barn bitit ett annat mer än vid ett tillfälle så bör man ha koll på dessa barn i kombination.

Det som känns värst är väl det här med blöja. Men då är det väl även intressant att veta lite mer om hur länge det handlat om. Och vad det är i blöjan.

Annonser