Apropå det här med tvångsdelad föräldraförsäkring så hittade jag Mymlans mycket läsvärda inlägg på ämnet. Hon är för införande av detta, trots att hon säger sig vara liberal.

Jag tycker att man skulle dela upp försäkringen men man måste ha möjlighet att föra över dagarna. När min äldre syster föddes i början av 70-talet så var det min far som var hemma större delen av tiden. Han var under denna tid nämligen arbetslös. Det var inte så vanligt att män var hemma på den här tiden så nog var det många som tittade snett på honom, för att inte tala om min mamma. Men det var vad som passade dem bäst. Är man arbetslös under småbarnstiden så är det många som väljer att vara föräldralediga istället. Varför ska båda parter vara hemma under denna tid? Kanske fungerar det ekonomiskt, men är det optimalt?

Jag känner en del som har fått barn under studietiden. Vid dessa tillfällen är det den studerande som har varit hemma större delen av tiden med barnen. Och visst, det är då oftast kvinnan. Men det har att göra med att de ofta varit yngre och inte hunnit in i arbetslivet, eller, att de faktiskt har studerat vidare, men inte mannen.

Själv delade vi på föräldradagarna för det första barnet. När det var dags för det andra barnet så sas alla på mitt arbete upp. Det innebar att jag blev arbetslös efter 6 månader. Att börja söka arbete för att jobba heltid då kändes inte aktuellt. Jag fortsatte alltså föräldraledigheten. Däremot fick jag 4 månaders lön så att jag behövde inte använda pengarna. Det innebar att vi sparade en hel del pengar. Numer kör sambon hemma en dag i veckan med båda barnen, så han tar igen ledigheten nu.

Jag tycker allvarligt att alla pappor ska ta tillfället i akt att vara hemma med barnen. De har allt att vinna på detta. Förhållanden mellan föräldrar håller bättre är bara en av anledningarna. Att det bara ska vara ekonomi som ligger bakom kan jag säga stämmer inte. Jag känner 3 par där båda föräldrarna varit hemma och där mammorna har mer pengar än mannen. Om det nu skulle handla om att någon inte har ”råd” att vara hemma, så skulle det då i dessa fall vara längre ledighet för mannen. I dessa fall var det 50-50, och det verkade fungera bra.

Mymlans utgångspunkt känns som det handlar om att hon och barnens pappa gjort fel val i livet och endast hon varit hemma. Jag kan väl erkänna att även jag (och sambon) tidvis ångrat att han inte var hemma tidigare med det yngre barnet. Men samtidigt så känner jag att vi gjorde rätt val framförallt eftersom vi nu har möjlighet att rätta till detta med de sparade dagarna. Men att på grund av att man själv inte klarat av att själv pussla ihop önska att det ska lagstiftas känns som man förenklar världen lite för mycket. Kanske inte amningen är så jätteviktig så man ska ha det som ett argument. Men någonstans måste det finnas fria val. Kanske är amningen viktig för mig, då ska det inte vara regeringen som bestämmer när jag ska sluta. Lika lite som BVC ska fördöma mig om jag inte kan eller inte vill amma.

Vad händer för ensamstående? Vad händer för par som gått i sär. Kanske en pappa inte har möjlighet att vara ledig exakt 50-50? Idag är du inte automatisk vårdnadshavare bara för att du är pappa, det gäller bara om du är gift. Jag vill ha att man per automatik blir vårdnadshavare när man skriver på att man är fader. Sen kan man aktivt avsäga sig vårdnaden. Men om man nu är vårdnadshavare, och inte tillsammans med mamman, ska då barnet bara få vara hemma under mammans dagar? Det kommer finnas alldeles för många speciella omständigheter, och det är bara att se på hur realiteten för en del cancersjuka är i och med nya regler. Sätter man regler har de en förmåga att tolkas väldigt fyrkantigt av byråkrater. Så att sätta ett tvång här kan ställa till det i familjen. Jag vill därför att man ska jobba för att underlätta för mannen att vara hemma men låt inte lagstiftarna bestämma utifrån sin norm om det perfekta samhället.

Kanske ska man skicka enkät till alla män som ger bort sina föräldradagar för att ta reda på av vilken anledning de väljer bort denna möjlighet. Utifrån resultatet, försök se hur man kan lösa det istället.

Uppdatering 09:45: Hittade ett bra inlägg på ämnet hos Apelsineld som jag måste dela med mig av. Framförallt som jag håller med till 100%