Etiketter

Det är rätt intressant att läsa om kändisar. Ibland blir man trött att dessa kändisar tycks vara det enda tidningarna handlar om. Men ändå läser man mer och mer. Tidningarna betalar stora pengar för att få exklusiva bilder. Och sen köper vi tidningarna. Ett bröllop kan man betala miljoner för. Har de varit sjuka eller åkt dit för ett brott (eller som brottsoffer) så läcks det snabbt som tusan. I ett samhälle där money talks så är det inget som är för privat om du är kändis, oavsett om du är A, B, C kändis.

Så ska vi då spara data om mail, sms, mobilsamtal. Hur mycket skulle inte folk betala för att veta vilka Elin Nordgren ringde till när det var som värst ståhej? Hon som vägrar prata med tidningarna. Tänk att få veta precis vilka hon varit i kontakt med, och prata med dessa. Hur mycket skulle det vara värt? Eller andra kändisar? Kommer det finnas folk som missbrukar förtroendet.

Självklart inte. De som har tillgång till datan har ju skrivit på ett papper som hindrar dem. Pengarna man kan få för datan är nog inget som frestar. Eller? Precis som ingen polis eller sjukvårdspersonal kollar journaler på kändisarna.

Om man nu tittar på SD så kanske det vore rätt intressant att kolla lite närmare på deras nätverk. Är det någon som tror att den tanken inte kommer att slå politiker? När man väl har all data, vad är det som säger att man inte kommer använda den. Kan man lita på folk som hanterar systemet. Det kan bli dyrt för Sverige om vi inte inför detta med teledatalagring. Men hur kan vi ens överväga att införa det. Hur kommer det sig att folk inte inser hur lätt det kommer att bli att missbruka detta. Vi kommer alltid någonstans vara beroende av den mänskliga faktorn. Och den mänskliga faktorn är – mänsklig.

DN tar upp detta i en artikel idag med en diskussion här, och Christian Engström och Mikael Nilsson från Piratpartiet har skrivit en debattartikel. Vill man läsa vad partierna tycker så har de svarat på frågor i ämnet.

Fler som bloggat: Luffsman, HAX, Fredriks blogg, Free and thinking, Anders S Lindbäck, Joshua_Tree, Full mental straightjacket