Pratade med min svärmor som berättade om en händelse i hennes bostadsrätts förening. En äldre kvinna bor i en av lägenheterna. Hon är ensam och börjar bli aningen förvirrad. Under sommarens så lämnade hon en kastrull på spisen. Den torrkokade och larmet gick. Hon hörde inte larmet. Tack och lov gjorde en granne som passerade det och rusade in och räddade situationen. Man insåg då att denna kvinna behövde en spisvakt. Så  en av de i styrelsen för bostadsrätten ringde till kommunen. Det gick några samtal här och var tills hon fick prata med någon som lovade att vakten skulle komma på måndagen. På fredagen ringde hon tillbaka för att se vad som hänt då ingen hört av sig. Då var det hela under sekretess (!).

Det gick några veckor, och sedan torrkokades det ännu en gång. Då ringde min svärmor till säkerhetsansvarige på kommunen. Naturligtvis tyckte denna person inte att han var rätt människa för detta, men han insåg samtidigt att det var en säkerhetsrisk som man måste ta hänsyn till. Så han lovade att ordna det. Tre dagar senare hade den boende en spisvakt. Liggande på diskbänken.

Svärmor ringde igen och undrade om det inte fanns någon möjlighet att installera denna. Att sätta det kravet på en 85+ känns lite optimistiskt. Kommunpersonen som hade hoppats slippa prata med min svärmor igen lovades att dra i lite fler tåtar. Och några dagar senare var det fixat.

Ibland undrar man helt enkelt om folk i myndigheterna sätter i system att jäklas med folk. Är det att man inte orkar ta itu med något eller kolla upp något man istället säger ”det är inte mitt bord..” och så hamnar ansvaret på någon annan. Att sedan kunna gömma sig bakom sekretessen är ju himla smart. Ingen insyn i vad våra myndigheter pysslar med, men pratar vi medborgarna så är ingen övervakning för mycket enligt politikerna. Det handlar ju om vår säkerhet! Terroristerna! Men att riskera att mitt hus brinner ner för att ingen kan ordna en spisvakt åt en äldre människa som i stort sett kan klara sig själv, men behöver stöd kan döda lika mycket som en bomb kan.

Annonser