Alltså jag är, teoretiskt, emot att man som dömd inte ska få möjlighet till ett liv efteråt. Man ska kunna få bygga upp ett liv efteråt. Till och med som chef. Men en person som har stulit på jobbet får sparken från det jobbet. Det är något som facket ställer sig bakom.

Jag jobbade en gång på ett ställe där man hade en sån här mat-på-jobbet maskin där det visade sig att ett gäng systematiskt tagit mat utan att betala. Det ledde till att 7 stycken sparkades. Det kändes för jäkligt för oss andra. Men efter att man funderat på saken så insåg vi att det var rätt. Den vi tyckte mest synd om var den kille som var en fantastisk medarbetare som precis blivit pappa. Hur skulle det gå för honom? Denna kille var en av de få som tog ansvar. Som skickade mail till sitt team och bad om ursäkt över att han svikit dem. Inget skuldläggande på den förbannade personalavdelningen som de andra körde med. Ingen av dem polisanmäldes för sina stölder så de fick inte något annat straff.

I dag läser jag då om en annan person som begått brott på sin arbetsplats. Han är nu en dömd pedofil som har sexuellt ofredat barn på sin förskola. Han omplaceras då till köket. Vad jag förstår så har man faktiskt rätt att dra ut register ur brottsregister på förskolor när man anställer. Borde det inte innebära att man har rätt att säga upp en person som begår ett brott som man inte skulle anställa någon för?

Vad säger man som försvar:

– Han jobbar i ett kök och får inte befinna sig i matsalen. Personalansvarig i köket vet om bakgrunden och att han inte får vara i matsalen och har koll på det, säger informatören i den aktuella stadsdelen.
Men enligt föräldrar har förskolläraren trots det befunnit sig i matsalen. Hur ställer ni er till det?
– Han har inte befunnit sig i matsalen annat än när han själv har ätit tillsammans med andra i personalen. Då har det inte funnits några barn där, säger informatören.

Så han får inte vara i köket. Att han kanske borde ha koll på att han inte fick ofreda barnen sexuellt tycktes ju liksom inte hindrat honom i det första skedet men nu har han då förstått vad han får och inte får göra. Men visst, personalansvige vet bakgrunden och har koll på läget. I alla sammanhang? Och om någon sjuk? Ska någon ha som extra uppgift att konstant kolla karln? Är det effektivt användande av resurser i dagens kommuner?

Hur kan han själv jobba kvar under sådana förutsättningar? Hur ska man kunna lita på honom i något sammanhang? Begår man ett brott på jobbet så bör man nog inte vara kvar, varken för sin eller för andras skull. Att arbeta med någon jag misstror skulle vara väldigt svårt. Jag vill kunna lita och prata med en människa. Men tänk om han går på toaletten och är borta lite längre än vanligt. Hur ska jag reagera?

Annonser