Tvätt-tid i går och var då i tvättstugan och kom då att tänka på den romerska artikeln där en kvinna bland annat beklagade sig över att hon tvingades städa tvättstugan mer än alla andra, då folk granskade den mer efter henne. Klart man vet hur zigenare är var väl tanken. Och jag köper rakt av att romer har en massa fördomar att slåss mot.

Men frågan är om inte alla människor slåss mot fördomar och förutfattade meningar i olika grader. Har man en stökig familj och börjar som tredje barn i skolan så kan man få kämpa mer för att inte bedömas efter dem. Även inom familjen görs jämförelser med andra som man bedöms efter – både på gott och ont. Som kvinna i mansdominerade roller får man hävda sig utifrån stereotypiska roller. Eller som en man på MVC eller på öppna förskolan.

Som nyinflyttad till en mindre ort från storstaden blir man en utböling med storstadsfasoner, från mindre orter till större så blir du lantis.

Hur de ser på dig beror inte bara på ditt kön, kläder, utseende det handlar även om personernas egen erfarenhet eller den erfarenhet de läst sig till.

Fördomar folk har säger väl mer om dem än om dig själv. Det enda man själv kan göra är väl att själv bevisa vem man är. Samtidigt måste man väl kunna förstå vad fördomar kommer i från för att kunna bemöta dem.

På något sätt tror jag det är enklare för en vuxen kvinna att bemöta omgivningen än för en 13-åring som möter djupt ogillande hos sin lärare som återigen ska dras med en av de där.

Tillbaka till tvättstugan. Hörde precis att det varit mutter om städningen här med. Någon tyckte inte det varit acceptabelt och ansåg att hon varje gång fick städa efter alla andra. Själv har jag aldrig sett några problem. Oftast såg jag inga större problem i Gottsunda heller även om jag kanske kunde förstå kritiken där mer. Skillnaden är att här är det bostadsrätt, där bodde vi i hyresrätt.

Men som sagt klagomål finns alltid. Ofta kanske det är någon som har högre krav som reagerar.

Naturligtvis väljer dessa alltid ut syndabockar, romer, invandrare, ensamstående män, småbarn eller deras latte-mammor beroende på vilket urval det finns.

Andra som kan råka ut för fördomar är tjocka människor, de är ju dummare anser en del, blondiner är korkade, korta killar är på ett visst sätt, killar bakom ratten, fruntimmer som kör bil, herrar i keps etc, etc.

Som sagt – tråkigt med fördomar, men det är väl ändå ganska mänskligt och svårt att göra något åt kan jag tycka. Självklart är det ett bra sätt att belysa fördomarna och peka på hur orimligt det är att man ska drabbas av någon annans förutfattade meningar. Men samtidigt är det väl också bäst att acceptera att fördomarna och göra det bästa av situationen. Kanske ta hjälp av någon. Nå ut och visa vem man själv är. Det är väl det enda sättet man kan ändra fördomarna.

Annonser