Det är sorgligt att inse vilket samhälle vi tycks ha idag. Läser en debattartikel från Handels.

Rån, hot och våld är ett allvarligt arbetsmiljöproblem för butiksanställda i Sverige. Varje dag äger cirka tre butiksrån rum i Sverige. Butiksarbete, framför allt på kvällar i mindre butiker, upplever många av Handels medlemmar som obehagliga, och många utsätts eller oroas för att bli utsatta för rån, hot och våld på sina arbetsplatser.

Som en extremt mörkrädd person så kan jag väl säga att det jobbet inte verkar vara för mig. Men hur ska man lösa problemet?

Sju av tio butiker uppger att de saknar ett slutet kassasystem. Inom dagligvaruhandeln kan vi se att fem av tio butiker saknar ett slutet kassasystem. Ett slutet kassasystem innebär att kontanterna inte syns och heller inte kan göras tillgängliga av butikspersonalen vid ett rånförsök.

Nej, jag kan tänka mig att det underlättar. Liten fundering på kostnaden infinner sig här naturligtvis.

BRÅ studerade butiksrånen år 2000 och kom då fram till att en absolut majoritet av rånen riktades mot butiker med ensambemanning. Det är framför allt på kvällar som ensamarbete förekommer, ofta med anledning av att det är få kunder då.

Ok, känns inte som man behöver vara någon Einstein för att räkna ut detta. Även utan statistiskt underlag tror jag att jag kommit fram till samma slutsatser. Klart att rånarna väljer butiker med mindre folk, både personal och kunder. Och att anställa en till person som är där under samma tid? Eller ska man stänga tidigare och inte kunna erbjuda de som vill handla dessa varor?

Bland annat ska det finnas en säkerhetsansvarig i varje butik och alla anställda ska ges en branschanpassad utbildning.

Personligen känns det som det är mycket kostnader även i detta.  Naturligtvis kan man skapa en utbildning och ta upp det viktigaste och så ge ut lite fina förtryckta diplom som ser bra ut. Men hur bra är dessa interna utbildningar? Och hur dyra är inte externa utbildningarna?

ICA Maxi och COOP Forum har säkert inte några problem varken med rån eller kontanthanteringen. Däremot så har Närbutiken på hörnet som är en familjebutik kanske lite mindre rörelsekapital. Och vilken är det som råndarna helst väljer?

Vi kan inte vänta tills någon får sätta livet till på sin arbetsplats och vi kräver därför att arbetsgivaren och politikerna tar sitt ansvar för att stoppa de rån och det våld som dagligen förekommer i handeln.

Helt klart! Bra sagt. Frågan är hur man ska göra? Övervakningskameror från kassan till SOS Alarm som nu kan finnas i Svenssons eget hem som man kan sätta igång vid ett larm? Polispatruller? Hårdare straff mot brottslingar? Jag läser med spänning fortsättningen vilka förslag Handels kommer med.

Nu väntar vi på svaret från regeringen om lagstiftning och från arbetsgivaren om konkreta åtgärder för säkrare arbetsmiljö.

Känns bra. Låt buset vinna, gör det svårare att driva en affär eller butik eller mack.

Om den anställde och arbetsgivaren är samma person då? Att starta ett företag i Sverige känns verkligen inte mödan värd. Det är för mycket snårigheter man kan råka ut för. Och jag tycker det känns för jäkligt att samhället ska sätta krav på butikerna för att butikerna inte kan förvänta sig stöd från samhället.

Eller också kanske personer skyddar sin affär med pistol och kan skrämma iväg rånarna som skedde Over there. Resultatet av det rånet slutade i alla fall i en catchy sång, så någon fördel fanns det ju ändå (tack Erik, lyssnar lite då och då på den med ett skratt)

Annonser