Från senaste artikeln på Newsmill angående mordet på Jian.

/../den ensidiga demoniseringen av personer med utländsk bakgrund ökar utanförskapet och främlingsfientligheten i landet.Sabuni har varit en draghjälp för Sverigedemokraternas valseger i senaste valet.

Smaka på den du..

Nyamko Sabuni har alltså varit en draghjälp till SD. Snacka om att stoppa huvudet i sanden.

Den första kommentaren (av Charlie Darwin) sa egentligen allt:

Du har fel. Det är politikernas tystnad om bland annat detta problem som blev SD:s inträdesbiljet till riksdagen. Rasisten i denna debatt är Eva-Britt Svensson som bara tycker att svenska kvinnor födda i Sverige skall åtnjuta jämställdhet.

Detta är då en S-politiker som uttalar sig. Än så länge är det alltså V, S och FP som stuckit ut hakan i debatten. De rödgrönas inlägg i frågan imponerar väl inte direkt på mig. Nu är Mona Sahlin borta från S, men hon har ju trots allt haft en viss påverkan på politiken. Jag läser då en artikel från 2004-01-21:

Enligt integrations- och jämställdhetsminister Mona Sahlin är regeringens arbete för att hindra hedersvåld visserligen långt ifrån färdigt, men problemen har åtminstone fått uppmärksamhet.

– Äntligen har den här frågan blivit väldigt, väldigt levande – tyvärr beroende på att Fadime dog. I dag finns det väldigt få som förnekar att hedersvåld finns, säger Mona Sahlin till TT.

Tankarna var väl goda. Retorik var väl det Mona Sahlin var bra på och varför folk tidigt imponerades av henne. Sen upptäckte man bristen på substans i det hon sa. Det hände liksom ingenting mer.

– Den svåraste biten är att nå ut till de män som bär upp hedersvåldet. Hur får man dem att ändra sitt sätt att tänka kring kvinnornas rätt till egna liv? Där finns tyvärr mycket kvar att göra, säger Mona Sahlin.

Vad som sedan konkret hände vet de flesta. Nada. Eller jo. 2004 hände det litegrann (min fetstil):

Kamali är medförfattare till antologin Debatten om hedersmord. Feminism eller rasism (Svartvitt & Expo, 2004), i vilken han diskuterar dessa fenomen som beskrivna utifrån ett polariserande rasistiskt tänkande, vilket enligt Kamalis mening är grunden till att problemet inte kan bemötas. Han har med anledning av detta kritiserats för att relativisera kvinnoförtryck och hedersvåld. Kamali skriver bland annat att skolan och socialtjänsten skapar ”ett belägringstillstånd” hos invandrarfamiljer: ”Samhället visar än en gång att de inte är välkomna här, att de inte tillhör ‘oss’, att de inte ens har rätt att påverka sina barns liv”. Personer som företräder en sekulär kritik av fundamentalism och hotkultur, förespråkar enligt Kamali ”stalinistiska metoder i kampen mot religion och traditionalism”. Han har även i en intervju hävdat att ”det finns ingen speciell hederskultur”, något som fått hård kritik av advokat Elisabeth Fritz, en av Sveriges främsta specialister på hedersrelaterade brott.

Han utsågs 2004 av dåvarande integrationsministern Mona Sahlin till regeringens särskilde utredare i diskrimineringsfrågor, med utgångspunkt i maktperspektiv, integration och strukturell diskriminering.

Bra jobbat där Mona. Och ja, det är då denna Masoud Kamali som uttalar sig i dag på Newsmill.  ” I dag finns det väldigt få som förnekar att hedersvåld finns” – förutom på din sida av staketet Mona. Jag hoppas du känner att du hjälpt Fadime nu. Du red på vågorna av hennes död för att bli populär som en bra talare, men du svek henne och alla andra invandrartjejer som då lyssnade på dig och kände att kanske fanns det hopp för dem.