Etiketter

, ,

Det är ganska klart att man måste läsa tidningar utanför Sverige för att få reda på hur illa ställt det är i vårt stackars land vad gäller rättsäkerhet. Hittade nu en artikel via Pelle Billing som är rätt skrämmande . Jag tyckte det jag redan visste hur illa det var skött och vilka skämt till bevis man hade, men det finns tydligen än mer. Till exempel Tweets som skickats efter ”brottet” av ett av offren. Tweets som senare försökts deletats. Men har man en gång publicerat på nätet – så är risken väldigt stor att de finns kvar, cachade.

Men det som står i artikeln som en tidigare advokat tar upp är allvarlig nog när man ser ur rättsäkerhets synpunkt:

But then neither Arden nor Wilén complained to the police but rather “sought advice”, a technique in Sweden enabling citizens to avoid just punishment for making false complaints. They sought advice together, having collaborated and irrevocably tainted each other’s evidence beforehand. Their SMS texts to each other show a plan to contact the Swedish newspaper Expressen beforehand in order to maximise the damage to Assange.

Det innebär alltså att de aldrig kommer att kunna dömas för falsk anklagelser. Inte konstigt att man tjatat om att de ”bett om råd”. Det handlar om att gardera sig själv. Men kan då den som i slutändan upprättar anmälan på något sätt fällas? Skulle inte tro det. Det enda som Assange kan hoppas på som upprättelse är ett fett skadestånd. Och gissa vilka som får stå för det….

Det känns trist att inse att det här är den bild som nu kommer finnas i Sverige. Fälls Assange – så har vi gjort bort oss, och folk kommer se Sverige som den bananrepublik det faktiskt blivit. Fälls han inte så är skadan redan gjort. Vad är det för rättstat vi har, egentligen? Hur kunde det gå så långt? Vad höll juristerna på med, egentligen?

Det värsta är att man har rätt i allt man skriver om Sverige. Men naturligtvis finns det mer saker att fundera över.

A great deal more damning evidence is yet to be revealed about what passes for legal process in Sweden, such as Assange’s lawyers having not received a single official document until November 18, 2010 (and then in Swedish language contrary to European Law) /../

Ja, nog finns det mycket att skämmas för i hela den här historien. Visst är det märkligt att Sverige som ska införa varenda jävla direktiv som ska inskränka medborgarnas rättigheter som kommer från EU inte kan lyckas klara att få myndigheterna att följa de lagar som faktiskt finns att följa där.

Det finns nog många som ler skadeglatt åt Sverige utanför våra gränser nu. Ett land som har haft hög svansföring längre och ser sitt rättsystem som bättre, den bäste välfärden, den bästa sjukvården, den bästa djurhållningen och dessutom de största humanisterna då vi är de enda som kan ta hand om alla människor som behöver hjälp. Finns det överhuvudtaget något mer än illusioner kvar nuförtiden?