Etiketter

, ,

Myndigheter i Sverige är i vissa fall så enormt rädda att agera fel. Så istället för att agera så gör man ingenting.

Jag kommer ihåg när vi reste till Italien för ganska många år sedan med bil och jag fick veta att det var förbjudet köra och att prata i mobiltelefon utan headset i större delen av Europa. Det enda stället det är tillåtet är i Sverige. Anledningen? Jo i Sverige tycker man att själva telefonsamtalet är det som är farligt, och alltså vill man förbjuda det helt och hållet. Detta är det då ingen som riktigt vill driva – alltså händer det istället ingenting alls. Själv kan jag väl tycka att det kanske i sammanhanget vore bra att börja med att se till att folk har händerna fria. Kanske det inte hindrar alla olyckor, men nog vore det väl en bra början?

Det finns även andra exempel på hur flata man är från svenskt håll i bland. Att barnen i Marks farit illa av hanteringen är det nog inte många som är tveksam till, men man gör ingenting. För man är rädd att ta fel beslut igen. Alltså drar det ut på tiden. Och de som lider mest är troligtvis barnen.

I dag läser jag då hos Merit om ett nytt fall (sidan 6). Studenter har slagit larm om misskötsel på äldreboende.

De äldre vågar inte ringa efter hjälp av rädsla för att bli utskällda. De som ringer efter hjälp att gå på toaletten blir utskällda samt uppmanade att kissa i blöjan. Studenterna uppmanades att inte vara ”för mesiga” och hjälpa de äldre till toaletten.

Studenterna uppmanas att inte tvätta patienterna så noga. Exempelvis ska de inte skölja bort tvål utan bara torka bort den. Att skölja tar för lång tid.

Personalen gör narr av patienterna inför andra boende.

Och vad händer? Vad säger politikerna?

de gamla tycks – trots att chefen för äldreomsorgen själv kallar det hela ”hårresande” – få fortsätta att leva i sitt helvete länge än. För efter att ha tagit del av de här hårresande uppgifterna, som Claes Lagergren och andra inte betvivlar är sanna så säger han att han ”kommer att ha detta i färskt minne när han och hans medarbetare i vår (!!!) lägger fram ett förslag till politikerna på Södermalm om en förlängning eller inte med Attendo som entreprenör på Vintertullen”!

 Ja, de kan fortsätta vänta de äldre. Gissningsvis blir det några rubriker, folk förfasar sig det blir lite inlägg. Och kanske får de på hemmet det bättre om nåt år eller så. Möjligen.