Etiketter

, ,

Merit Wager är mycket klarsynt och tankeväckande. Jag har tidigare nämnt hur mycket jag gillar hennes blogg. I går skrev hon då om Aftonbladets ledare där ett ljushuvud (Ingvar Persson) ansåg att migrationsministern hade lite problem med prioriteringar (Obs, ej på nätet, utan i pappersbilagan):

Han ville prata om acceptans. Med det menar ministern inte acceptans för flyktingarna, utan för domstolarnas beslut om utvisning. Är inte den prioriteringen lite bakvänd?

Plötsligt så förstår man vissa saker som sker i Sverige lite mer. Varför man inte skriver så mycket om mammor som kidnappar sina barn i tidningar, men blir många spaltmeter om en pappa gör samma sak till exempel.

För varför ska man ha acceptans till en dom som säger att pappan är mer lämplig att ta hand om barnen än mamman? En mamma är ju per definition bättre för barnen eller hur? Alltså är det väl ok om de bryter mot lagen, det måste ju ses som ok, varför ska mammorna ha acceptans mot ett domslut som är så fel? Likaså säger det sig själv att en flykting alltid har ömmande skäl. Varför skulle de annars komma hit? Det ligger ju i ordet ”flykting”. Om man då inte pratar skatteflykting som flyr från Sverige – då kanske flykting plötsligt blir något annat.

Finns det mer domslut som man kan tvivla på? Våldtäkter kanske? Om alla bevis pekar mot att målsägaren faktiskt ljuger – och den anklagade blir frikänd. Ska vi acceptera den domen med? Varför ska man göra det?  Personen måste ju ha gjort något ont för att bli anklagad – så varför inte puckla på honom lite?Ska vi då acceptera att någon annan tar rättvisan i egna händer.

Jag kan i vissa fall hålla med om att jag reagerar mot vissa domslut. Både när folk döms och frikänns. Jag tvekar heller inte att skriva om det vid dessa fall. Men menar verkligen en reporter på fullaste allvar att en minister i Sverige ska misstro domstolarna? Köra över deras beslut för att låta alla stanna. Oavsett skäl eller vad som kommit fram vilket lett till domslutet. Har man inte lite otur i hur man tänker då?