Etiketter
Av någon anledning så börjar man runt om i världen tvivla på att Sverige är speciellt bra på det här med rättsäkerhet. I dag på tankesmedjan i P3 pratade man också om det. Och där tog man in ett citat från Reinfeldt. Jag antar att det var i det här sammanhanget det var sagt – men man vet väl inte helt när det gäller satirprogram. Men vad han ska ha sagt var att det visste väl alla i Sverige att det var rättsäkert.
Allvarligt? Ingen i Sverige tvivlar på detta?
Undrar om Thomas Quick säger detsamma (och eftersom Borgström var involverade i båda skandalerna borde det väl innebära att han borde försvinna från den juridiska arenan kan jag tycka…). Obducenten och allmänläkaren? Eller hur var det om man nu är oskyldigt dömd – hur stora är möjligheterna då?
Fast detta handlar ju ändå om sådana som trots allt är dömda – vem bryr sig om dem. Har man blivit dömd så har man nog gjort sig förtjänt av det på något sätt. Annars skulle de inte ha hamnat i den situationen.
Men om man då bortser från dessa ”brottslingar” som kanske är tveksamma. Hur är det med vanligt folk? Vi som bor i Sverige. Är det så att alla är övertygad om att landet vi bor i är rättsäkert? Om inte annat så vill jag minnas att det var mycket diskussioner kring valet sist vilket också gjorde folk tveksamma både inom och utom landet hur det egentligen står till i kungadömet Sverige.
Litet axplock när jag söker på det hela. Motpol redan 2008, HAX, även Matte Matik andas viss tveksamhet, Ingrid Carlqvist ägnar mycket av sitt engagemang för detta. Även Niklas skriver mycket klokt på ämnet.
Tydligen verkar det inte som alla delar hans optimism och tilltro till vårt rättsväsende i alla sammanhang. Om det nu är så att Reinfeldt verkligen lever i denna villfarelse att det bara är utrikes media som har dessa funderingar om Sverige så kanske det är dags för ett besök i verkligheten. På riktigt.
Uppdatering 9/2: Och nu har jag fått det bekräftat svart på vitt på vad han sa:
– Det är ju tyvärr så här det blir när man, i syfte att försvara en klient, beskriver nedlåtande andra länders rättssystem. Men alla som lever i Sverige vet ju att det inte är med sanningen överensstämmande, sade Reinfeldt.
Sverige rättsäkert? Det tror jag inte och det vet han om.
Den 19:e april i år höll Stiftesen Rättsstatens Vänner, SRV ett välbesökt möte i Uppsala. En av talarna var Johan Munck, Högsta Domstolens fd ordförande. Han berättade att en bekant åklagare (vars namn han inte nämnde) ansåg att 20 % av dem som sitter i fängelse inte har begått de brott som de dömts för. Själv hoppades (OBS! INTE MER ÄN HOPPADES) Munck att det inte skulle vara mer än 10 %.
Det sitter 5000 i de svenska fängelserna just nu. Var och en kan räkna ut hur många oskyldiga fångar som det kan röra sig om, ifall den procentuella andelen är 10 % eller 20 %.
Jag tycker att det verkar spännande att den där Munck dyker upp ngn stans varje år och säger samma sak. I alla fall om man ska tro dem som kommenterar lite här och där på nätet.
Har faktiskt inte hört talas om honom tidigare – men det var inte mycket man kunde hitta om hans åsikter när jag sökte på honom, så jag har svårt att ha en åsikt. Men nog kan jag tycka det känns lite udda om man nu anser att det är så illa ställt i Sverige i en sådan hög position. Och frågan är vad man ska göra för att förbättra situationen. Ser man ett problem – hur ska man förbättra saker? Man kan väl tycka att man borde ha möjlighet som ordförande i HD, men samtidigt så handlar det väl som så ofta om byråkrati och prestige och revirtänkande eller varför inte ”någon annans ansvar…”. Så det är lätt att fundera över varför ingenting tycks hända.
Nej jag har inte heller sett till honom annat än lite här och där i kommentrasfälten på diverse bloggar. Kan inte dra mig till minnes vilka just nu men det har varit ngr stycken genom åren. Alltid samma historia som ovan. Jag behöver i fortsättningen trovärdiga länkar till detta uttalande.
Tack, Trollan! Reinfeldt ska tydligen ha sagt i Aftonbladet att Assange är åtalad så han verkar allt annat än insatt i hur det ligger till med saker och ting inom det rättsliga. Jag ger inte mycket för hans garantier. Jag har läst alldeles för mycket för att tro att rättssäkerheten i det här landet är bra.
I de fall där det är stor politisk prestige – som styckmordsrättegången – verkar man kunna gå hur långt som helst för att döma de som mobben redan har bestämt är skyldiga. Den prestige som finns i Assangefallet har väl inte existerat förut i det här landet vad jag vet, så där kan väl vad som helst hända. Kan man i en dom stödja sig på vittnesmål där en mamma tolkat vad en ettåring säger sig ha varit med om, då är det riktigt illa ställt. Ska bli intressant, om än troligen otrevligt, att se hur man hanterar Assange-fallet. Hittills har den rättsliga hanteringen minst sagt lämnat en del att önska.
Jo, just det här med styckmordet borde verkligen vara ett wake up call. Hur kunde man döma på dessa bevis? Snacka om vilket geni denna 1-årng måste vara att tolka saker hon såg på det sättet. Att ingen reagerade då. Man måste väl själv haft barn? Funderat över hur de kommunicerar i den åldern?
Och att de inte får skadestånd eller någon som helst ursäkt utan fortfarande får lida för sveket från Sverige gör mig mycket, mycket beklämd.
Å andra sidan är det ganska klart att Reinfeldt tar fel och tror att han är åtalad – det låter helst sanslöst att man tar hjälp av Interpol för att fråga ut någon om ett sådant brott – när man skiter fullständigt i brottslingar som begår grova misshandel och man har bevis i form av videoupptagning och erkännande. Men då är det inte tillräckligt grovt. Man blir lite matt över Sverige. Och med den justitieministern vi har känns ju hoppet att det ska bli en ljusning minimal.
Ping: Funderingar kring det svenska rättsväsendet och Assange « Ann-Mari's Blogg