Etiketter

,

Av någon anledning så börjar man runt om i världen tvivla på att Sverige är speciellt bra på det här med rättsäkerhet. I dag på tankesmedjan i P3 pratade man också om det. Och där tog man in ett citat från Reinfeldt. Jag antar att det var i det här sammanhanget det var sagt – men man vet väl inte helt när det gäller satirprogram. Men vad han ska ha sagt var att det visste väl alla i Sverige att det var rättsäkert.

Allvarligt? Ingen i Sverige tvivlar på detta?

Undrar om Thomas Quick säger detsamma (och eftersom Borgström var involverade i båda skandalerna borde det väl innebära att han borde försvinna från den juridiska arenan kan jag tycka…). Obducenten och allmänläkaren? Eller hur var det om man nu är oskyldigt dömd – hur stora är möjligheterna då?

Fast detta handlar ju ändå om sådana som trots allt är dömda – vem bryr sig om dem. Har man blivit dömd så har man nog gjort sig förtjänt av det på något sätt. Annars skulle de inte ha hamnat i den situationen.

Men om man då bortser från dessa ”brottslingar” som kanske är tveksamma. Hur är det med vanligt folk? Vi som bor i Sverige. Är det så att alla är övertygad om att landet vi bor i är rättsäkert? Om inte annat så vill jag minnas att det var mycket diskussioner kring valet sist vilket också gjorde folk tveksamma både inom och utom landet hur det egentligen står till i kungadömet Sverige.

Litet axplock när jag söker på det hela. Motpol redan 2008, HAX, även Matte Matik andas viss tveksamhet, Ingrid Carlqvist ägnar mycket av sitt engagemang för detta. Även Niklas skriver mycket klokt på ämnet.

Tydligen verkar det inte som alla delar hans optimism och tilltro till vårt rättsväsende i alla sammanhang. Om det nu är så att Reinfeldt verkligen lever i denna villfarelse att det bara är utrikes media som har dessa funderingar om Sverige så kanske det är dags för ett besök i verkligheten. På riktigt.

Uppdatering 9/2: Och nu har jag fått det bekräftat svart på vitt på vad han sa:

– Det är ju tyvärr så här det blir när man, i syfte att försvara en klient, beskriver nedlåtande andra länders rättssystem. Men alla som lever i Sverige vet ju att det inte är med sanningen överensstämmande, sade Reinfeldt.