Etiketter

En gång på 80-talet så försökte någon döda presidenten, Ronald Reagan. Anledningen var tydligen att imponera på Jodie Foster. Kanske inte det vanligaste, eller det rekommenderade sättet att impa på någon men det kan vara svårt att förstå sig på knepiga personer. Anledningen hade tydligen att göra med filmen Taxi Driver och handlingen där.

En annan gång så var det en människa i Belgien som dödade barn, spädbarn på dagis med kniv. Han var tydligt inspirerad av Dark Knight då han sminkat sig som Jokern.

Det finns människor som triggas av filmer, eller andra människors handlingar. Som den här killen som gick ut i Sverige och dödade ett barn efter att Anna Lindh dött.

Breivik har då skrivit ett manifest. Ett manifest som PI ska ha fått kritik från vissa sidor för att publicerat i sin helhet. Försökte googla fram exempel på denna kritik, men hittade ingenting direkt så jag vet inte om det verkligen stämmer att det var allmän kritik, eller om det var någon enstaka som gav dem en känga. Själv tycker jag att det är bättre att faktiskt publicera det i sin helhet och sedan lämna det därhän, istället för att som vissa tidningar nu där man kontaktar alla som nämns i detta manifest och på något sätt ger dem skulden för det hela. Senast nu sångerskan Saga. Det enda jag hittar är kritik från PO att ge honom mediautrymme för hans förskönande bilder – och på så sätt spela honom i händerna, och där kan jag väl faktiskt hålla med.

Folk kan triggas av så mycket saker. Jag funderar lite på det här med Breiviks familjebild. Han hade vad jag förstått inte haft någon kontakt med sin far sedan han var 16 år. Det var tydligen han själv som brutit kontakten 1995, och det tycks inte ha varit något större problem för pappan. Han bodde hemma hos sin mamma som fått försörja honom nu på sista tiden. Någonstans florerade det en styvmamma som han tydligen varit positiv till – men varit beredd att döda med. Jag tror att människor som gör såna saker bara väntar på sin ursäkt. Det är inte mångkulturismen som ligger bakom det, utan det var något sorts hat han har/hade som han ville kanalisera. Och han fastnade för detta. Kanske för att det var en så nedtystad debatt? Kanske för att han tycker alla invandrare är idioter? Det kan finnas så mycket saker i hans omgivning, erfarenheter ja allting som kan spelat roll och gjort honom till den han är. Att gå ut och skjuta unga människor i kallt blod. Det är svårt att förstå det. Jag tror inte normalt funtade människor reagerar på något de läser eller ser på film genom att ta någons liv. Ska vi börja censurera alla filmer, böcker, musik för att inte riskera trigga den lilla promillen som eventuellt gör det? Och vem är det som kan förutse vad det är som triggar?

Men kanske det inte är vad idolerna skriver som är den springande punkten? Kanske censuren dessutom är kontraproduktiv?

It is meaningless to participate in the democratical process when you are not allowed to raise important issues without being subjected to political and social persecution through stigmatisation and ridicule. It is time to acknowledge that we, the cultural conservatives of Western Europe, are deceiving ourselves to believe that it is remotely possible to change the system democratically.

 

Annonser