Etiketter

, ,

Heterohatets dag. Bild på Fredrik Reinfelt i ett kikarssikte. Detta är alltså något som SVT stöder (via Inti Chavez Perez) och även Göteborgsuniversitet. Vi måste se över vår retorik sas det. Men att anordna en dag i hatets tecken är helt ok? Bara för att det är en majoritet? Jag blir lite rädd att leva i ett samhälle där man ger legitimitet åt uttalat hat. Och i vissa områden är det ok. Det till och med hyllas. Jag säger bara SCUM.

Jag har inte helt satt mig in i vad Göteborg Queerinstitut står för – men efter att ha läst det Pelle Billing citerar i sitt första inlägg och artikel i Newsmill om saken kan jag inte annat än hålla med:

Vi har alltså en situation där anställda på Institutionen för Genusvetenskap i Göteborg har ett formellt samarbete och utbyte med ett institut som öppet står för en antidemokratisk våldsideologi.
 
Inte nog med detta, utan träffarna hålls i institutionens lokaler, som givetvis även dem är finansierade med skattepengar

Man får även läsa fler citat från den bedrövliga sidan och dagen av Johan Lundberg. Så här i bakvattnet av kravallerna i London så ger det åtminstone mig rysningar att läsa vissa delar. Min fetstil.

Vi har utlyst den 25:e augusti till Heterohatets Dag. Detta är en dag då vi under glädjeyra kan få utlopp för all vår rättmätiga vrede mot heterosamhället. Vi hoppas att dagen så småningom skall firas över hela världen med samhällsomstörtande kroppsakter, subversiva talhandlingar, politiskt medvetna backanaler, sång, dans, eufori, sex, tumult, kravall, querell, uppror och hångel. Kort sagt: som en glädjefull dag, fylld av hat.

Och kängan han ger i slutändan är helt enkelt ypperligt.

Nu är vi alla naturligtvis nyfikna på vad Ola Larsmo och Lena Sundström anser om att hur vi i medierna ska hantera den hatretorik och våldsromantik som kommer till uttryck inom organisatoner med kopplingar till statens institutioner för högre utbilning samt till statens ”allmännyttiga” och ”opartiska” medieinstitutioner. Med tanke på hur många fler människor som får sin världbild påverkad av statens TV och statens universitet och högskolor, borde det väl finnas större anledning att oroa sig över vilka värderingar som florerar där än i kommentarsfält på nätet.

Svaret från Göteborgsuniversitet är verkligen misstänkt likt ett pressmeddelande, och säger inte så mycket.

Däremot har vår institution samarrangerat ett fåtal seminarier med nämnda institut, dock är detta samarbete redan sedan en tid tillbaka helt och hållet avbrutet från institutionen för kulturvetenskapers sida. I den mån någon hävdar att samarbete förekommer i någon form så föreligger ett missbruk av såväl GU’s som av Institutionen för kulturvetenskapers namn.

Så jag kan förstå Pelles svar:

Göteborgs universitet finansieras till stor del av skattepengar, och Sveriges Television finansieras av våra licenspengar. Båda institutionerna förväntas stödja samhällets demokratiska värderingar. Men man kan undra om det finns ett undantag för extremister så länge de huserar på vänsterkanten? Frågan är besvärande men högst relevant i Sverige år 2011.

Men det kanske finns hopp. Tydligen nappade Västnytt i alla fall och där broderade väl representanter från Göteborgsuniversitet ut lite om samarbetet och ångrade det hela i alla fall. Men fortfarande känns det som man gör det för lätt för sig. Hittade ingenting i stadgande. Inget ifrågasättande. Men hade det varit någon med politik åt höger så hade man nog undersökt bakgrunden lite mer, övertolkat stadgat och visst fan hade man lusläst varenda blogg och hemsida först. Därmed inte sagt att det är fel – men varför slipper vänsterextremister så lätt undan? Vad är det som gör att man inte reagerar starkare? Den frågan skulle jag verkligen vilja ha svar på.