Etiketter

, ,

Jag föröker verkligen förstå de här turerna i Uddevalla om skolan. Det började med att jag hittade notisen i  SVD och sedan fortsatte historien i Bohuslänningen. Informationen är knapphändig – och inte får man mycket hjälp av kommentarerna heller.

Historien börjar då i Bohuslänningen

Föräldrarna kräver att lärare ska bytas ut

Från ”förälder”:

Detta har inget med lärarens åsikter att göra, det handlar om en lärare som troligtvis mår dåligt och detta påverkar eleverna och deras arbetssituation. Det handlar om föräldrar som har eller haft barn eller kompisar till barnen som gömmer och gråter på morgonen för att de inte vill gå till skolan, barn som inte vågar göra eller säga något på lektionerna då de inte vet när det ”exploderar” och barn som kommer hem med märken på kroppen… 2007 skulle mitt barn ha fått henne till klasslärare men vi protesterade och genomförde möten och då ändrades det… Då skrevs det också om elaka föräldrar som vill kontrollera men tyvärr är det tvärt om. En del av föräldrarna var själva lärare och hade svårt att ”vända sig emot” en kollega men satte barnens väl först. Situationen beror på att föräldrarna inte anmält tidigare. Man har pratat med läraren, man har pratat med rektorerna och man har pratat med varanda men man har inte velat ”sätta dit” läraren.

Från Eva:

Blir lite chockad av det kalla svaret från läraren…. Skulle själv bli väldigt ledsen av så allvarlig kritik och skulle rannsaka mig själv ordentligt. Sedan förstår jag inte hur någon tror att det kan fungera att jobba under sådana omständigheter nu när allt verkat gå så långt redan och hunnit bli så infekterat? Ledningen skulle lyssnat för länge sedan och tagit det på allvar, blir föräldrarna bemötta med respekt och lyssnade på så kan det ju finnas chans till en dialog, men då måste det ske på ett tidigt stadium men en tydlig ledning.

Jag kan hålla med henne om detta svar från läraren är lite knapphändig:

Läraren har tagit del av de skrivelser som skickats från gruppen av kritiska föräldrar. Hon tycker att det saknas konkreta anklagelser och vill därför inte bemöta dem. Hon påpekar att hon inte känner föräldrarna i den nya klassen med ett par undantag och att ingen av dem har kontaktat henne med frågor eller synpunkter. Hon tycker att det är tråkigt om eleverna inte kommer när terminen börjar.

Å andra sidan – vem vill uttala sig i media?

f.d Politiker kommenterar en del:

OM det finns substans så skall fakta in till skolledningen och dom, inte föräldrarna- tar sedan beslut. Det som hittills framförts till komunens skolledning har uppenbart inte varit av sådan vikt.
Om t. ex. eleverna fått stryk hade detta lett till omedelbara åtgärder, självfallet.Vad är då slutsatsen?
Är det verkligen meningsfullt att framställa fakta som att en erfaren och oprovocerad lärare gett sig på kunskapstörstande barn, som suttit som tända ljus?
Föräldrarna skall respektera skolplikten.

Pappa till två har en del poänger:

Mycket obehagligt agerande från föräldragruppens sida.

Dels är det otroligt egoistiskt:

”Denna lärare duger inte att undervisa V Å R A barn (men byts hon ut och därmed undervisar andra är vi nöjda)”

Dels hycklar man när man påstår att man inte är ute efter att ”sätta dit läraren”; Ett värre angrepp på en yrkesperson är svårt att tänka sig…

Om den aktuella läraren håller måttet eller ej är naturligtvis inte upp till föräldrarna att bedöma. Ansvaret faller på rektor och i förlängningen kommunens grundskoleledning.

Är Ni missnöjda med läraren – vänd Er till skolledningen

Är Ni missnöjda med skolledningen – anmäl till skolinspektionen.

Menar Ni (vilket antyds) att Era barn fysiskt misshandlas i skolan – polisanmäl.

Är Ni oroliga för hur era barn har det i skolan – närvara på lektionerna!

Att gruppvis bedriva offentlig klappjakt på en enskild person på det sätt som skett är ovärdigt och osmakligt!

Å andra sidan kan man läsa i GT och senare i Bohuslänningen:

Om skolan byter ut läraren så skickar ni barnen till skolan?
– Det är det som det handlar om. Vi kan inte ha henne som ensam klassföreståndare, för hon kan inte hantera situationen, hon blir nervös och flippar ur och skapar otrygghet. Hon fungerar som lärare, som pedagog, men inte ensam i en stor grupp där barn har så skiftande behov.

Och som Sara skriver:

Hade jag haft ett barn i den aktuella klassen, och varit orolig, så hade jag pratat med läraren själv även om det hade varit jobbigt. Förklarat: Jag är orolig eftersom jag hör de här ryktena om dig! Vad tänker du göra? Vad stämmer? Jag blir bestört när jag läser att INGEN av föräldrarna har kontaktat läraren! Är själv lärare och vet att rykten väldigt lätt kan spridas och blåsas upp, särskilt när det är starka känslor med, vilket är helt naturligt när det gäller det egna barnet. Kan ingen förälder på ett sansat sätt prata med läraren? Var rädda om varandra! Både om barnen och läraren! Antagligen kan mycket lösas med lite vanligt vett och gott bemötande! Gör ett försök åtminstone!

Eleverna hålls hemma även i dag

Åsikterna är blandade här. Vissa är emot föräldrarnas agerande, och att de vägrar ta enskilda samtal med skolledning. Som till exempel dubbelmobbing:

Varför vill inte föräldrarna träffa rektor och skolchef öga mot öga och framföra sina egna synpunkter?
Finns det ett grupptryck som man inte kan stå mot?
Om det finns flera klagomål på läraren som nonchaleras av rektor och skolchef, är dessa då inkompetenta och också behöver bytas ut?
Om föräldrar skall få välja lärare till sina barn, skall då lärare få tacka nej till vissa föräldrar och barn? Det finns ju problem på båda sidorna.
Agerandet tyder på stora brister på båda sidorna.
Respekt för varandra krävs.

Sen har vi de som säger sig känna till situationen:

Anna:

Jag blir riktigt upprörd när jag läser detta! Denna lärare är anmäld ett flertal gånger och MÅNGA föräldrar (en av dom jag själv) har varit i kontakt med olika rektorer under årens gång, detta är ju inget problem som uppkom nu… denna lärare har varit ett problem under många år och det är många barn som mått extremt dåligt under åren. Titta lite på historik, det är inte många år sedan som en annan klass precis som denna vägrade låta sina barn börja i skolan under denna lärarens ansvar. Trodde skolledning arbetade mot mobbing i skolans värld – det gäller väl alla som vistas i skolan? Vuxna som barn. Stå på er föräldrar !!

F.d elev:

Efter att ha haft läraren i fyra år så vet jag vad eleverna går igenom. Mina föräldrar ringde dåvarande rektorn som inte gjorde något. Läraren ska även ha blivit anmäld för misshandel efter att ha rivit och slagit en elev, så det är ingen lärare jag någonsin skulle vilja se på en skola.

Och f.d. elev får då svar från en fundersam mamma:

Du skriver att läraren ska ha blivit anmäld för misshandel-vet du det eller har du hört det?Just det är så farligt med mobbing att någon annan berätta och folk kring tror på det.Om det verkligen hade varit det fallet hade man nog undersökt det och jag tror inte att läraren hade tjänsten kvar,så man måste vara försiktigt med vad man säger om man inte vet riktigt.

Förälder: ”Mötet var tufft och känslosamt”

Enligt TT ska skolledningen under onsdagen konferera om den bekymmersamma situationen och föräldrarna hoppas på konkreta förslag.
 – Vi har inte sagt att hon inte ska kunna vara lärare, men om man inte är klassföreståndare så är det någon annan som har barnen 85-90 procent av tiden, säger föräldern.
 Ser ni en liten öppning där?
 – Ja.

Och här kommenterar då förälder:

Problemet är inte läraren, hon är en av kommunens mest kompetenta och engagerade lärare. Problemet är föräldrarna, någon/några har ett horn i sidan till henne eftersom det ställts krav på tidigare elever. Nu har ni föräldrar skämt ut er tillräckligt, alla barn har både rättighet och skyldighet att gå i skolan enligt internationella barn konventionen.
Vill ni fortsätta att protestera gör det genom att byta skola, straffa inte barnen med er dumhet.

Det finns även två sidor av samma mynt i artiklarna. Till exempel i GP:

Enligt de föräldrar TT talat med har läraren en historia av att tappa behärskningen i klassrummet och fara ut mot enskilda elever. Föräldrarna tycker att läraren är ”irrationell och hotfull” i sitt beteende.

Och svaret från rektorn:

Rektorn säger att skolan inte har några anmälningar mot läraren, utan bara rena påståenden.
 – Jag upplever att läraren tyvärr är utsatt för rent byskvaller. Läraren har i en del fall haft att göra med svåra elever, vilket kan ha spätt på ryktena. Men de klasser läraren ansvarat för har också haft goda studieresultat, säger rektorn.

Och i GT så svarar man på föräldrarnas kritik:

Dennis Reinhold, grundskole­chef i Uddevalla kommun, har tidigare uttalat sig i GT och berättat varför skolledningen inte går föräldrarna till mötes:
– Därför att vi har en annan uppfattning. Vi bedömer att läraren är lämplig och ska ha klassen.
 Han påpekar också att skoledningen ”ser allvarligt på om föräldrarna skulle bryta mot skolplikten”.

Och jag inser att  så här är det väl egentligen alltid när det gäller många debatter. Folk delar upp sig i läger i olika frågor och utmålar de andra som lögnare/rättshaverister/oempatiska/propedofiler etc, och så fort man beslutar sig för att tro på någon så visar man hur dum och lättlurad man är. Av den andra sidan alltså.

I det här fallet är jag böjd att hålla med föräldrarna. Jag har svårt att se att det kan komma något gott av situationen som det har blivit nu. Risken att barnen kommer straffas/ses som att bli straffade för föräldrarnas handlingar är lite väl stor. Kanske är det byskvaller – men å andra sidan så kan faktiskt byskvaller ha rätt ibland med.

Uppdatering 14:15:

Skolstrejken blir ett fall för skolinspektionen kan man nu läsa i Bohuslänningen, kanske har man läst om Skolinspektionens nya uppgift?

De föräldrar som krävt att barnens klassföreståndare ska bytas ut har vänt sig till Skolinspektionen och konstaterar i anmälan att kravet inte fått gehör. Skolinspektionen har kontaktat Uddevalla kommuns skolchef.

Och där finns nog den märkligaste kommentaren hittills. Jag vet inte om Man, 40 bast försöker vara ironisk eller så:

Läraren ifråga har aldrig blivit anmäld för något, aldrig varit föremål för disciplinära åtgärder. Minst sagt underligt att somliga (inte alla) föräldrar högljutt kräver att få byta ut denne lärare.
”Felet” med läraren är naturligtvis att det rör sig om en lärarinna. När manliga lärare rasande skäller ut elever så det hörs över hela skolan, ”tar tag” i elever och ruskar om dessa då anses han göra ett bra jobb vilket gillas av de vuxna. Detta sker varje dag i snart sagt varje skola utan att någon tycker det är fel.
När en kvinna beter sig på detta för en man godtagbara sätt bryter hon dock mot urgamla föreställningar om hur respektive kön ska uppträda. Tyvärr tycks föräldrarna till 14 barn i Uddevallatrakten inte ha förmågan, eller viljan, att se detta. Tragiskt!