Etiketter

, ,

Lyssnar på början på Efterlyst Special radion med Hasse Aro som Politiskt Inkorrekt har lagt upp. Jag orkar inte lyssna på allting, men jag tar de första fem minutrarna för att förstå vad det handlade om.

Det handlar då om debatten /reaktionen efter ett samtal då en tittare ringt in till radion. Jag lyssnar igenom samtalet för att själv bilda mig en uppfattning om det hela.

Linda: Jag undrar om det finns någon statistik på alltså från vilket land våldtäktsmännen kommer från. Eftersom man ju säger att Sverige är värst, men alla är ju inte svenskar.

Hasse Aro: Vad menar du då? Att dom som våldtar är inte Sverige?

Linda: Nej, största delen är inte Svenskar

Hasse Aro (snabbt): Hur vet du det?

Då inflikar jag lite här. Vad jag hör så frågar tjejen efter statistik på hur det ser ut. Men genast så kontrar Hasse Aro med att hon menar att det inte alls är svenskar som våldtar. Och när hon då säger att största delen är inte svenskar – så frågar han hur hon vet det. Hallå – var det inte därför hon bad om statistik? Och hon ger inte några siffror största delen innebär då 51% eller mer. Men det känns som Hasse Aro försöker få fram att hon sagt 99% eller så.

Efter att Hasse svarat så svarar då en annan på ursprungsfrågan om anledningen till varför man inte för sådan statistik. ”Man får inte göra det för att det anses inte…. schysst.”

Då fortsätter då samtalet.

Linda: Men som vi såg igår på Efterlyst var det ju,visar ni den där killen och man såg att han var utländsk.

Hasse Aro: Den där HIV mannen?

Linda: Vad sa du?

Hasse Aro: Du menar den där HIV mannen?

Linda: Ja.

Hasse Aro: Ja, han var inte det.

Linda: [otydbart] Kvinnor frivilligt

Hasse Aro: Han var inte det. Han hade ett otroligt svenskt namn.

Linda: Ja. ok. Men grejen var att..

Hasse Aro: Jag tror att det är så Linda att du och många andra när ni tittar på Efterlyst så väljer ni vad ni vill se. Och då vill ni se utlänning i det här. Då blir det en utlänning också.Det där har jag varit med om så många gånger.Och den här killen var inte det.

Den andra kvinnan som svarade på frågan: Men det vore väldigt bra om vi förde  sån statistik så vi faktiskt kunde ta reda på hur det ligger till.

Hasse Aro: Det är en annan diskussion (avfärdande)

Så jag lyssnar på detta samtal. Till att början så säger Hasse Aro att det är en annan diskussion om  det faktiskt vore lämpligt med den typen av statistik. Eftersom det var vad frågan handlade om så är det väl det som är diskussionen. Men Hasse Aro vände den till att handla om hur rasistiska alla människor som VILL se att det är utländska gärningsmän. Är det inte lite konspirationsteori från Hasses sida?  Han säger ”Ni ser vad ni vill se”. Kan man inte vända på det att han såg det han själv ville han såg ett namn som var svenskt och plötsligt var det en sjunde generationens viking det hela handlade om? Det var ju ett jättebra argument att den här mannen nu var svensk. Men saken är att han var inte det. Men i Hasse Aros värld har han då inte gjort något fel.  Och ingen, INGEN, rättar detta i programmet. Så även om han själv har missat det så finns det inget intressa att rätta till detta misstag – vilket för min del blir en lögn då. Det är inte efter att sanningen har uppdagats som man reagerar och dementerar – och då är det folket som reagerar som gör fel.

Hasse Aro är helt oförstående över upprördheten, och att han blivit anklagad för att ljuga. Han ljög ju inte. Han trodde ju att det var en svensk då han hette Anders. Så varför skulle han behöva be om ursäkt till dessa anonyma troll – som inte ens vågar stå för sina åsikter. Ja, förutom att en del då  ger sitt förnamn och telefon nummer då men knappt det verkar avanomymisera dem. Personligen kanske jag själv inte skulle sätta det som ”anonym” men tydligen har jag och Hasse Aro olika definitioner på flera saker. **Uppdaterat**: Vid en andra lyssning på denna del så hör jag att han säger att de flesta är anonyma men vissa har lämnat telefonnumret. Rätt ska vara rätt.

Hasse Aro ringer då upp och konfronterar en del av dessa anonyma människor. Vi får inte höra vad respektive person har skrivit i sitt mail utan det blir Hasses tolkning av detta som vi får höra. Det låter ibland som en del blir aningen förvånade över denna tolkning från början. Men många ser det väl som märkligt att man råkar ändra en persons nationalitet – bara för att vinna en diskussion.

Men många av frågorna som han fått per mail är i min mening befogade. Det är nu tydligt att Hasse Aro säger något som är direkt felaktigt.

Och att en journalist far med osanning i direktsändning kan väl inte ses som bra? Tyvärr är det väl inte första gången, men när det nu uppdagas så är det fel på lyssnarna. Det ses som negativt att kommentera detta. Tydligen ska vi i pöbeln ska bara andlöst lyssna och lita på vad de höga journalisterna säger. Säger de att jorden är platt så ska vi säga ja och amen åt det, att ifrågasätta det skulle bara än mer visa hur utbrett detta näthat är. För det blir mer och mer  tydligt att själva  ifrågasättandet är en del av näthatet.

Hasse Aros försvar på det hela var ju att de minsann inte tänkte mörka något – de skulle ju ha publicerat namn och bild. Men det var liksom inte grejen. Grejen är att han, när de nu inte behövde vissa personen använder HIVmannen som ett exempel på hur rasistisk och fördomsfull Linda (och många andra är). Han punkterar snabbt hennes argument just med detta. Och förr i tiden hade det räckt med det. Vi hade inte fått någon annan bild. Men nu ser det inte längre ut så.

Inte konstigt att vissa  människor hatar Youtube och Internet. Plötsligt är det inte längre bara på TV detta kan ses och man pratar i fikarummet. Man kan dela information mellan varandra hur lätt som helst – och det kanske inte alltid är i deras intresse. Naturligtvis är detta en del av orsaken till att folk vill begränsa kommentarer. Våra officiella samhällsutbildare journalisterna är ju de som ska presentera den sanning vi behöver känna till. Och obekväma ifrågasättande är någonting få i den sfären önskar.

Annonser