Etiketter

,

En film säger mer än tusen ord ibland. Jag tittar på filmen.
”Fan det räcker” säger 12 åringen i början av när han nonchalant hålls upp mot väggen av en bastant vakt. Hans vänner försöker hjälpa honom. ”Han är inte ens 15” ropar de. Filmen är besvärande för vakerna. Men det är också besvärande att höra att det är från i somras. Jag jämför lite med den sneda mediadebatten om den ”11 åriga” flickan som slängdes av. Läs gärna SEKO artiklarna om alla de saker som kommit fram. Men inte förrän nu så uppmärksammas den grova misshandeln av ett barn.

 

Jag blir rädd då jag tror det kan handla om könet på det drabbade barnet. Eller är det också etniciteten? Är det så farligt när en ”etnisk svensk” pojke blir misshandlad?

Det diskuteras mycket om man har rätt att filma och spela in samtal och möten med myndigheter. När jag ser det här filmklippet blir svaret att vi solklart måste ha den möjligheten. Utredningen lades ner i det här fallet. Polisen lade bara ner den. Är det ok? Vad mer ska behövas än filminspelning? Men med den här filmen så är i alla fall jag upprörd. Han sparkar mig på benet säger vakten. Detta efter att killen förtvivlat sagt att han inte kommer loss och när han ignoreras så brottas han ner. Och jag vete katten om vakten inte är på väg att använda batongen men stoppas av åhörarna. Se bara hur han viftar med den när han fått ner killen på golvet.

Jag undrar vad jag skulle ha gjort om jag passerat. Jag ser många som stannar. Folk reagerar. Men ingen vet vad man ska göra. Kanske känner man bara att ens närvaro kan stoppa vidare misshandel? Jag har själv sett vakter slänga ut störiga folk från krog och kasta deras jackor på den regniga marken. Jag stod också där då. Som någon sorts buffert. Men vad skulle jag göra om jag såg en liten pojke hanteras så? Svårt att säga. Nu känner jag tårar i alla fall.

Uppdaterat 20:55: Det tycks som man reagerat ifrån samhället sida med bestörtning sen filmen har offentliggjorts. Kanske har jag fel i att se skillnaden mellan hur man beter sig mot olika kön. Eller så inte. För polisen lade ner detta ganska omgående. Killen ropade ”hora” åt väktarna (vilket för övrigt får mig att fundera över vad hora betyder för dagens unga) och det tycker man förtjänar en sådan behandling? Om det är ok för en ordningsvakt att göra det mot en tolvåring på grund av hur de beter sig – hur ser de på att man inför samma behandling i skolan? Eller hemma? Lite våld mot uppstudsiga ungar kan väl inte skada? Eller hur resonerade man där när man la ner undersökningen. Eller ja, placerade det som ”uppklarat” och skapade en fin bock i sin statistik.