Etiketter

,

Personligen har jag ingen riktig uppfattning om Reinfeldt som statsman eller ens person. Säga vad man vill om Juholt och Sahlin (och det har jag gjort!) så är de betydligt personligare än Reingeldt. Det svårt att få någon åsikt om Reinfeldt. Han är så tyst och försiktig. Ingenting uttalar han sig om utan det blir andra som pratar. Helst då Borg (bra idé) eller Ask (sämre idé). Men trots att Reinfeldt är så anonym och tyst (förutom i någon talkshow för ett tag sen som blev positiv snackis på twitter) så säger han inte så mycket som kan vändas emot honom. Eftersom oppositionen samtidigt haft Juholt så har det ändå gått relativt bra med den taktiken. Men nu är det dags att ta bladet ur munnen och säga saker. Och Reinfeldt kör då hårt med att flagga för höjd pensionsålder. Och han tar i dessutom. #75år (som taggen blev).

Så det finns en del tankar i det hela från min sida om detta utspel. Jag tog upp en del på twitter men tar det här med då. Till att börja med om man ser till de runtomkring mig.

Svärfar ingen utbildning, började jobba som 14 åring. Gick i pension vid 65. Kört buss och taxi mest hela tiden. På slutet suttit mest på kontor. Hans sambo – förtidspensionerad från posten vid 55. Har sen dess småjobbat med demon i affärer, jobbat med reklamationer mm. Nu först pensionerad på riktigt. Vid 75. svärmor – snart pensionsålder. planerar på att gå ner på halvtid och jobba extra i ett grannland. Hennes sambo gick i pension vid 62 – brandmannayrket är väl inte något man vill vara för gammal i. Mamma – pensionär vid 65 i ett år nu, men jobbar några dagar i veckan oftast som vikarie i skola. Pappa – gick i pension vid 67, och sen dess dras han med problem som allt hans körande i tjänsten har lett till – ryggproblem.

Förutom svärfar har väl de andra utbildat sig och har väl börjat jobba runt 21. Själv började jag väl jobba vid 24. Lillasyster började vid 30. Kanske inte helt unik i sin åldersgeneration tyvärr…

Sambon, jag och mina systrar – alla kontorsråttor. Sitter framför datorn mest hela tiden. Sliter inte så mycket på kroppen rent fysiskt. Men mentalt? Psykiskt stress? Omorganiseringarna – snabba besluten?

Men tanken har väl slagit mig. om man börjar jobba när man är 30 – det är ganska kort till pensionen då. Eller? Så från det perspektivet kan jag se ett behov av förlängning, eller i alla fall möjlighet till förlängning. Och när pensionsålderns väl sattes så hade vi kortare livslängd.

Själv har jag alltid haft svårt att förstå den här inställningen att folk sitter och längtar efter pensionen. Kommer ihåg mitt första jobb där jag jobbade med administratörer kring 50 som redan började räkna ner dit. Själv har jag svårt att se mig som pensionär. Finns inga saker jag känner att det vill jag göra då. Viktigt är att trivas med sitt liv, och sitt jobb.

Svärfar berättade om en kollega till honom som var väldigt tydlig med att han minsann inte skulle sätta sin fot på arbetsplatsen igen efter pensionen. Han höll detta med. Ett år senare träffades de på stan. Han såg 10 år äldre ut.

Men är det alltid positivt med äldre människor som är redo att jobba? Tänker lite på läkare som jag hört talas om.Har för mig att jag ganska nyligen hörde om en inhyrd äldre läkare, men hittar inte detta nu, men till exempel denna istället. Synen, hörseln, stadigheter på handen. Saker som kan påverkas när du blir äldre. Vill jag att en läkare som är 70 bast opererar på mig?

Sen var det väl en väldig diskussion om det här med sömniga nämndemän i höstas. Kanske beroende på ålder – jag vet inte (själv kan jag bli sömnig efter en dag med möten – så det behöver väl inte vara åldersrelaterat).

Är jag frisk och har jobb så vill jag personligen ha möjlighet att jobba vidare efter pensionen. Jag vet inte hur jag kommer se på det när jag kommer dithän – men idag så känns det så. Jag kanske också skulle kunna tänka mig sadla om någon dag också. Kanske som historielärare – eller journalist – två drömmar jag haft som ung. Eller författare… Eller också fortsätter jag med data och är med där det händer. För det räcker väl med de studielån jag har idag – orkar inte börja om på det.

Men poängen är att Reinfeldt vill att man ska tjäna ihop till pensionen. Hur många kommer klara av att jobba längre? Hur många jobbar till 65 idag? Vad händer för de som inte kan det – kommer de ekonomiska incitamenten vara så att du egentligen inte har råd att gå tidigare? ”Någon som tror att Reinfeldt menar att en kroppsligt utsliten människa ska fortsätta jobba till 75 år? Nej just det.” skrev MaryXJtwitter. Nej visst, det tror inte jag heller. Men sen kommer regelverk, som ska tolkas av tjänstemän. Och oj, så fel det kan bli. Det kan bli dessa ”enstaka fall” de som ”hamnar mellan stolarna” och allt sådant som vi hört om när det gäller sjukförsäkringen.

Men vi måste ha råd med välfärden, det har faktiskt Reinfeldt rätt i. Hur ska vi få ekvationen att gå ihop?

Ja, sorry, men den nuvarande invandringen som innebär att vi tar in alla människor som vill till Sverige – låter dem vara kvar efter att de har avvisats för att ta del av hela välfärden, skriva snyftreportage om äldre människor som tvingas lämna Sverige (istället för att som svenska åldringar hamna på hem där man väger blöjor, och skippar byte, och låser in dem utan tillsyn??) då Sverige självklart borde ta hand om dem. Eller alla andra familjer som folk brinner för. Vi måste vara solidariska! Ja, men kanske ska vi börja läka det här landet först – det börjar bli dags…

Kanske ska vi fundera på hur vi har en stad just nu som kör miljoner på kredit för att lösa problem som alla vet var det beror på – men ingen vågar tala om. Kanske kan vi börja titta på kvaliten på omsorgen – om det är kommunalt eller om privat. Kanske ska vi öka arbetstillfällen där. Men då måste kommunerna kunna satsa pengar på den sidan. Inte bara på att visa hur solidariska och snälla svenskarna är genom att hjälpa andra. 24 barn på 3 pedagoger på sonens dagis – kan då jämföras med ett boende då. Och ja – det provocerar mig. Kanske kan vi effektivisera, spara in på annat sätt. Kanske kan vi dra ner på dessa politikers hejdlösa fallskärmar. De som inte behöver jobba ens till 65. Kanske finns det en hel del vi kan göra för att spara in pengar till de äldre – och ha råd med omsorg till de sjuka.

Å andra sidan. Om man ska ta frågan om höja pensionsåldern eller fundera över det här med invandringen och dagens kostnader runt detta – då förstår jag att Reinfeldt körde den lätta vägen.