Etiketter

, ,

Ett av argumenten man hör när man vill censurera. Det är en känd nidbild man använt som förlaga. Och det var säkerligen lättast att använda den eftersom den var känd.  Och det är klart att på den tiden det begav sig att Tintin i Kongo kom ut så var det nog många i Europa som hade uppfattningen att svarta såg så. Man hade inte så mycket att jämföra med typ.

Men idag är läget ett annat. Idag har vi filmer och TV program där vi har svarta människor. Vi har svarta modeller vi har svarta musiker.  Så ett barn som råkar få tag i en icke undangömd bok kommer troligen inte peka och säga ”Aha, det är så svarta människor ser ut”. Nej. Barnen är smartare än så.  Lika lite som de tror att björnar ser ut som Bamse.  När det kommer till tecknat så är det lätt att lära barn att det inte är på riktigt. De tror inte att möss springer och sjunger söta sånger och fixar klänningar när de är upptagna av annat bara för att de gör det på julafton. Och denna spärr med kunskap vad som är på riktigt förändras inte bara för att man läser Tintin. Försökte komma på lite svarta människor på rak arm som jag kände till. Ingen av dem upplever jag ser ut som Coco på bilden. Lika lite som jag sett någon belgare som ser ut som Tintin (även om jag nog träffat/sett färre belgare så där finns det en viss osäkerhet naturligtvis, kanske finns det någon med den läckra näsan, pinnbenen och luggen som springer omkring).

Barack ObamaSamuel L JacksonRihannaOprah WinfreyNaomi CampbellImanDenzel WashingtonDanny GloverCorbin Bleu

, är det verkligen på allvar att de stackars somaliska och eritrianska barnen som Miri pratade om missat alla dessa inputs, och gått raka spåret till Tintin i Kongo och blivit stigmatiserade?

– Barn läser inte det finstilta, de går in i berättelsen direkt. Den fördomsfulla bilden blir stigmatiserande. Tintin speglar en nidbild med ett kolonialt perspektiv. Små barn tar in det okritiskt, säger Behrang Miri som själv har en fyraårig dotter.

Jag har fortfarande svårt att svälja detta. Och det spelar ingen roll om det bara handlade om att man skulle flytta tidningar 20 meter eller vad man nu påstår. Men om jag förstår saken rätt så var det på en avdelning från 10-13 år som inte skulle klarat av att läsa dessa. Really? Är det så illa i samhället idag? Dessa barn som okritiskt tar in saker – håll dem för h-e borta från Kalle Anka. Eller Tom och Jerry. Hur mycket våld är det inte som sker med dessa figurer. Dessa okritiskt läsande barn kommer tro att man bara blir platt om något faller ner på en – och tänk när de rullar tunga stenar på kompisarna  för att testa det?

Uppdaterad 6/10: Angående Tintin debatten så rekommenderar jag denna sansade krönika.

Annonser