Ibland är det svårt att vara positiv när man läser om vad som händer i världen, i Sverige, eller i familjer. Så många människor som far illa i dag. Man vill bara ta hand om alla dessa människor och ge dem – vad? Hur kan man hjälpa människor? Nu har Laila Bagge Wahlgren hamnat i blåsväder för att hon ifrågasätter mobiltelefon hos tiggare. Tydligen kan man inte sjunka lägre än så. Och visst förstår jag behovet – men när man ibland ser att man har smartphones så erkänner jag att jag känner ett visst misstroende när man har råd med statusprylar. Och rent händelsevis kan man väl plocka fram detta lilla klipp på ämnet då….


Men det var egentligen inte tänkt att vara negativ här utan jag har försökt att ha positiv energi runt omkring mig. Jag har börjat följa Torkild Sköld på Facebook med sidan ”Personligt ledarskap”. Där får man läsa en massa tänkvärda saker som kan sätta saker och ting i perspektiv. Eller vad sägs om detta:

Vem betyder något för dig?

Bry dig inte om att ta fram penna och papper … bara läs … om du inte kan besvara någon av dem, fortsätt med nästa fråga.

1. Namnge de fem rikaste människorna i världen.
2. Nämn de senaste fem vinnarna av Jerringpriset..
3. Nämn 3 personer som har vunnit Pulitzerpriset.
4. Nämn 4 personer som har vunnit Nobelpriset.
5. Nämn de senaste 2 årens Oscarsvinnare för bästa skådespelare och skådespelerska.

Hur gjorde du?
Poängen är att vi minns inte gårdagens rubriker. Det är ändå de bästa i sitt slag som har gjort stora prestationer. Men applåderna dör. Utmärkelser mattas av. Prestationer glöms bort. Utmärkelser och diplom blir begravda tillsammans med sina ägare.

Här är några andra frågor. Gör på samma sätt med denna som med den förra:
1. Nämn två lärare som hjälpte dig på din resa genom skolan.
2. Nämn tre vänner som hjälpt dig genom en svår tid.
3. Nämn fyra personer som lärt dig något som har hjälpt dig i livet..
4. Tänk på tre personer som har fått dig att känna dig uppskattad och speciell.
5. Tänk på fem personer som du gärna umgås med.

Var det lättare att svara på det?
Vilken är då lärdomen av det?
De människor som gör skillnad i ditt liv är inte de med flest meriter, mest pengar, eller de med flest utmärkelser.
Det är de som bryr sig.

Eller vad sägs om denna:

En kvinna satt och fyllde i ett kvällstidningstest där frågan ”anser du att du är normalviktig?” dök upp. Hon läste frågan högt för sig själv och hennes 9-årige son som satt bredvid lyssnade och funderade. Sen sa han: ”Nää mamma, du är inte normalviktig – du är ju jätteviktig!”

Och så slutligen:

Valda sanningar

Vad är egentligen valda sanningar. Generalistiskt kan man säga att det är det som vi har valt att tro på och det är inte detsamma som en absolut sanning som gäller för alla och alltid. Valda sanningar är begränsningar som vi själva sätter i våra tankar. Ett exempel på en vald sanning är när mänskligheten på 50-talet bestämde att det är fysiologiskt omöjligt att springa en engelsk mil under 4 minuter. Efter många år och många försök sprängde till slut Roger Bannister den gränsen 1954. Det anmärkningsvärda i historien är att kort därefter gjorde 50 personer till om den bedriften. Den valda sanningen var borta.

Ett annat exempel på kraften i vald sanning är elefanten som tjudras fast i en pinne i backen från det han är liten. När elefanten blivit stor är hans valda sanning att det inte går att dra upp pinnen och därför försöker aldrig elefanten komma loss. Man kan sätta fast elefanten i en tältpinne och den står snällt kvar.

Ett lite komiskt exempel på vad som kan hända: 1632 gav Galileo Galilei ut en bok som beskrev två olika världssystem. Han hävdade att jorden kretsar runt solen. Katolska kyrkans tro var tvärtom, jorden är i centrum. Domen för att föra ut denna irrlära blev livstids husarrest. 1992 beklagade katolska kyrkan domen, år 2000 upphävde påven den.

Det som gör mina ”valda sanningar” så kraftfulla är att de är alldeles sanna för mig. Men kanske helt obegripliga för andra. Ta till exempel flygkaparna som flög in i skyskraporna, ta Behring Breivik i Norge. Mina ”valda sanningar” styr hur jag ser på mig själv, andra människor och omvärlden. En del av dessa ”valda sanningar” har jag inte valt själv, det är någon annan som sett till att jag har fått in dem i min skalle. Föräldrar, lärare, kyrkan, politiker, kulturen jag lever i, idoler, kompisar. En del har jag givetvis själv valt.
Har jag väl fått in en ”vald sanning” i huvudet, min egen eller någon annans, så kan det vara väldigt svårt att bli av med den. Oavsett när och hur de hamnat i min skalle, så påverkar de mitt beteende och min verklighetsuppfattning här och nu. Oavsett om du säger att du kan eller inte kan har du sannolikt rätt för det är din valda sanning. Vi har alla våra valda sanningar. En del är vi medvetna om, andra inte. En del hindrar oss från att vara oss själva och andra möjliggör det.

Vilket kan ta tillbaka mig till det Laila Bagge Wahlberg skrev och som hon möttes av sådan avsky för. Liksom mig har hon en bild av att hemlösa. Och i den bilden ingår inte telefon. Jag är uppväxt innan mobiltelefonen hamnade i var mans hand. Min sanning är fortfarande att det är dyrt att ringa till och från mobiler. Jag inser att denna sanning till viss del är förlegad – men det är en sanning som jag har svårt att skaka av mig.

Men när en människa då ärligt går ut på samma ställe som fördömandet skedde på och bad om ursäkt – borde inte det kunna accepteras?  Varför ska fler människor gå ut och yttra sig om hur korkad denna person är? Till exempel Arga snickaren då. Är verkligen ifrågasättandet av möjligheten till mobiltelefon hos en hemlös det dummaste han hört? Och jag tycker jag lever i en skyddad tillvaro..

Och jag undrar lite hur många som ändrar sina ”valda sanningar” på grundval av sakliga argument (förvisso kan de vara kryddade med sarkasm och ironi) eller på argumenten: Du är så jävla dum i huvudet. Du har behöver k*k. Du har liten k*k. Fast samtidigt inser jag att för vissa så är den valda sanningen så fast förankrad så att de väljer att hålla fast vid den in absurdum. Och istället för att lyssna på motargumenten så skapar man egna argument som man lägger i motståndandarens mun som man argumenterar emot.

Annonser