Etiketter

, , ,

Ja, så tolkar i alla fall jag vad polisen säger när jag läser det här:

– Man blir inte prioriterad före andra bara för att man är känd. Alla får samma behandling och det spelar ingen roll om någon gör sin röst hörd på en blogg. Det är oerhört viktigt att alla behandlas lika.

Mycker berömvärd inställning av polisen och man skulle kunna ge en applåd – om man inte börjar fundera på det.

Stefan Gustavsson, presstalesperson vid polisen i Västra Götaland, vill inte uttala sig om det enskilda fallet men förklarar att olaga hot och ofredanden går under kategorin ”vardagsbrott” som är lågprioriterade.

– Alla människor vill att sina fall av olaga hot ska bli utredda i morgon. Man vill att någon ska straffas och det är ju fullt förståeligt. Men man ser det inte ur det perspektivet att någon kanske ligger invalid efter en misshandel och att polisen omgående måste skicka i väg fyra, fem personer på det brottet. Varje dag måste vi göra omprioriteringar, säger Gustavsson till Nyheter24.
Ok, så långt är jag med – men vi pratar om ett erkännande som man fått för fyra månader sedan…? Är det inte något lite feltänk om man aldrig lyckas få in det? Jag ser inte att Isabellas krav på något sätt är orimliga och jag, som vanlig Svensson, skulle vara lika frustrerad och förbannad över denna väntetid som hon är. Visst hon är känd, men det känns inte som det är det är anledningen hon vill att man ska göra något åt detta heller. Men man ska väl inte sticka under stol med att det är kändisskapet som har dragit till sig individer av den här typen.

Visst låter det bra? Och man verkligen känner hur krävande Blondinbella är. Men så funderar man på det. Mannen erkände brottet för fyra månader sedan. Och sedan nada. Och visst är det bra att det är lika behandling som gäller. Men den behandlingen är inte ok på något plan. Det är orimligt att det ska ta sådan tid. Jag menar, visst det är inte allvarligt brott som fildelning där man självklart inser att det måste få ta hur mycket resurser som helst i anspråk – men trots det så känns det som dessa hot borde kunna hanteras på ett lite mer tidseffektivt sätt.

Nej, det är fanimej ingen tröst eller glädje för mig att Blondinbella blir lika dåligt behandlad som jag skulle bli.

Och Beatrice Ask funderar på att se över lagar för att göra något åt näthatet. Det här handlar inte om näthat. Det här handlar om konkreta hot adresserad hem. Vi har en förövare (som förövrigt var en S-valarbetare läser jag, funderar om inte ett D på det hade gett mer genklang i media – eller vad tror ni?) som har hotat folk och nu sitter och väntar in preskribationstiden. Kanske vore det på sin plats att agera för att visa att det brottet inte är ok innan man lägger till fler tandlösa lagar…

Fast det är ju bra att man trots allt prioriterar riktiga brott istället. Som till exempel misshandel. Eller – nja, där kan man också bara lägga ner tydligen. Eller våldtäkt.  Eller trafikolyckor.

Men det positiva är trots allt att man inte behandlar någon bättre för att de är känd då man får väl vara glad åt det lilla.