Etiketter

, ,

Vissa saker blir jag väldigt, väldigt trött på. Och det är det här malandet av makten som vita män har. Det första jag såg detta på i denna omgång var på Twitter:

Sofia Mirjamsdotter/Mymlan försöker också hamra in budskapet om män och deras privilegium. Hon börjar i inlägget där det handlar om hennes syn på Gräv-debatten:

Att vara vit man med makt är ett privilegium. Det är på tiden att alla vita män med makt börjar förstå det.

Men sedan fortsätter det bland kommentarerna och då faller det vita bort, vilket tillåter mig att även ta med andra exempel.

comment

Så det är ett privilegium att vara man?

Undrar om Mohammed Bouazizi höll med om detta. Han som brände sig till döds i Tunisien och blev startskottet på den Arabiska våren. 10 år gammal blev han försörjningsansvarig för familjen och kunde inte studera vidare. Han jobbade för att hans systrar skulle utbilda sig. Och vad var droppen? När han blev trakasserad ännu en gång av polisen – denna gång av en poliskvinna. Han måste verkligen känt sig priviligierad och i maktställning som man när han tände eld på sig.

Eller vad sägs om den 8-åring som gifte sig med en 61-åring. Måste verkligen kännas som han har makten över sitt öde. Läs gärna Hannahs utmärka analys när män (pojkar…) ses som den aktiva partern no matter what.

Själv har jag aldrig känt mig varken priviligierad eller förfördelad för att vara tjej. Vissa saker kan jag tycka suger. Till exempel på senare år när blodflödet har ökat och jag kan åka på fläckar på byxor när jag suttit för länge. Där och då kan jag nog tycka att det hade varit positivt att slippa vissa delar att vara kvinna. Å andra sidan så funderar jag på hur killar i yngre åldern känner sig när det är kladdigt på lakanen och de inser att mamma kommer veta det – inte alltför roligt kan jag tänka mig, eller när kroppen reagerar synligt på något som attraherar. Jag vet inte, men jag misstänker att det kan vara jobbigt ibland det med…

Och när jag försöker gå ner i vikt och kör viktväktare och mannen tappar 3 kg på varje kg jag tappar utan att då ändra varken lunch eller frukost blir jag lite bitter och kan nog tänka mig att använda ordet ”priviligierad” som man – men det känns inte riktigt som det är detta Mymlan m fl menar.

Jag läser om Daddy och hans kamp för att få umgås med sin dotter. Att få vara en del i hennes liv. Något han förvägrats av myndigheter gång på gång trots att ingen har kunnat påvisa att han är eller var en dålig pappa. Nej, problemet är att dottern far illa av att hennes mamma inte vill ha pappan i hennes liv – och resultatet blir en 8-åring som sviks av alla som borde ställa upp för henne – och en pappa som nog känner sig långt ifrån priviligierad.

Att ha makt är ett priviligium – det kanske vi kan komma överens om. Men makt är inte något män får per automatik. Så varför kan man inte spola det snacket? Och det är för helvete samma priviligium för kvinnor i den positionen? Kom inte och säg att inte SEB-chefen Annika Falkengren är priviligierad, eller Eva Hamilton på SVT och Marianne Nivert (som jag inte vet vad hon gör nu längre men det är ett namn som jag känner igen med makt), Cilla Benkö VD för SR eller vad sägs om Antonia Ax:son Johnson eller Cristina Stenbeck. Det finns kvinnor med makt, en del har gjort sig förtjänt av det – vissa har ärvt sin position men har sedan kämpat för att hålla sig kvar och skapa sin egen sfär.

Att uttrycka sig att män har makt bara för att de är män förminskar dem lika mycket som att säga att Ax:son Johnsson och Stenbeck bara är societetsprinsessor som ärvt sina pengar. Alla timmar som läggs ner för att komma någon vart blir bara meningslösa – man blev VD för att man var man. Inte något annat. Sen kan det finnas brustna förhållanden, barn som man inte haft tid med, ett pris som man själv, eller familjen fått betala – och sen ses det bara som ett naturligt drag för att man fötts med en penis.

Alla dessa män som slås ut då? Hemlösa, de med problem, de som tar självmord – de ses som misslyckade. De hade ju allt de behövde från början. De var män och därmed hade de makt. Så hur kunde de misslyckas?

Ja, svara gärna på det feminister som hävdar att mannen bara för att de är män har makt.