Etiketter

, ,

Fick precis en inbjudan till en kurs…

retorik

 

Borde inte Maria Sveland vara självskriven som ledare för en sådan kurs? Snacka om vinnande retorik. Hon får göra sin röst hörd överallt – men ingen får möjlighet att argumentera emot henne vilket innebär att hon vinner alla argument.

 

Om någon nu råkar säga emot så är dumma och hatar kvinnor. Hur kan man förlora? Lägg också till det vinnande argumentet som Mymlan körde i radioett  ”Den som är stor måste också vara extrasnäll”. Vilket innebär i klartext: Försök aldrig låta en kvinna förklara sin ståndpunkt. Det kan bli för mycket för det bräckliga könet…

 

När man hör sådana människor så blir man lite mörkrädd faktiskt. Men det finns hopp i mörkret. Det finns så många kvinnor som faktiskt inte har problem att svara för sig själv. Oavsett vad jag tycker om vissa av dem i andra frågor så kan de i alla fall bita ifrån och ta avstånd från den retorik som Mymlan/Sveland tycks förespråka.

 

Hanna Kjöller

Men det finns också kvinnor som ägnar sig åt ett slags omvänd härskarteknik. Den går ut på att avfärda allt obehagligt som sexism och män man inte gillar som gubbslem.

 

”Att vara vit man med makt är ett privilegium”, bloggar Sofia Mirjamsdotter och lägger till att det är dags att män börjar förstå det. Visst. Precis som det är dags att inse att superhajpade mediekvinnor också har makt. Att inte erkänna det är att förminska.

 
Annika Borg:

Det går inte att diskutera med kvinnor. Kvinnor kan inte skilja på sak och person. De är känslomässiga, har svårt att ta ansvar och när en kvinna inte får som hon vill gråter hon.

Ungefär så kan man beskriva den patriarkala schablonbilden: kvinnan som essentiellt väsensskild från mannen /../

Jag påminns om detta när jag läser Maria Svelands recension av vad som hände under den omdiskuterade debatten på Gräv 2013 häromveckan och undrar samtidigt varför hon väljer att skriva in sig i denna patriarkala våta dröm om kvinnan.

 

Karin Mattisson

Att Janne är en mästare på konfrontation och att ifrågasätta och ställa makten till svars, det har många fått uppleva. Och därför valdes han förra veckan till den journalist som svenska folket har störst förtroende för.
Att uppmana till en hat-stafett liknar inget annat än mobbning.

Och även tidigare har det funnits kritiska röster om Bitterfittan (obs, boken!)

Linda Skugge

 

Jag blir ledsen när jag läser ”Bitterfittan”. Jag ser bara en ung omogen mamma framför mig som inte har fattat vad det innebär att bli mamma.
Att bli mamma betyder att man inte längre får nån tid över för sig själv. Att bli mamma innebär ständig jour. Egentid?!
Varför skulle man ens VILJA ha det? Varför tror så många kvinnor att de måste få ”egentid” för att kunna vara lyckliga?

 

Marie Söderqvist

Efter att ha läst boken och försökt debattera med författaren är jag faktiskt rätt orolig. Hur kan man framföra sådan icke underbyggd dynga och bli tagen på allvar? Finns det en egen litterär kvot för kvinnor som påstår att allt sex de har haft varit våldtäkter och att alla tillkortakommanden de upplevt beror på patriarkatets förtryck? En kvot där man är befriad från alla de regler som gäller i övrigt för någon som vill föra fram ett budskap och bli tagen på allvar?Maria Sveland bevisar genom sin bok gubbslemmens värsta fördomar (kvinnoförtryckande slemgubbar ser hon överallt: lärare, chefer, redaktörer, gynekologer), nämligen att kvinnor inte kan tänka, inte kan föra logiska resonemang och är hysterikor.

Sen finns det naturligtvis lysande bloggerskor som har diskuterat cirkusen Sveland med.

Cattasbubbla, Rocki, Susanna Varis, Sensation (som gästbloggat hos Aktivarum)

Så nog kan kvinnor diskutera och debattera, vad än Maria Sveland och Sofia Mirjamsdotter försöker tuta i oss.