Etiketter

,

Häromdagen så läste jag när @Myvingren twittrade och kunde inte låta bli att svara. Jag fick dock inget svar förrän alldeles nu då av @Myvingren. Det var först @Fredriklindholm som ifrågasatte om Evin verkligen inte var ”vit”.

twitter

 

Som jag redan har varit inne på så har jag lite svårt att förstå hur det här begreppet ”vit” definieras. Eftersom Evin Rubar är av kurdisk härstamning enligt Wikipedia så trodde jag att det var klart att hon var icke-vit. Vad jag förstått har Soran Ismail samma bakgrund, och jag har inte hört att han betecknas som ”vit” av några. Men tittar jag på bilder så kan jag väl tycka att de båda har ungefär samma hudfärg.

SONY DSC evinrubar

Definition nummer två brukar vara ett icke svenskt efternamn – och även där trodde jag att jag var ”home safe” att anta att Evin Rubar skulle kunna vara en av de missgynnade grupperna som man pratar om när man diskuterar rasismen i samhället. Men tydligen har jag fel…

Det var väl när jag hörde om eventet när man faktiskt uteslöt vita i inbjudan som jag insåg hur viktigt det är att man verkligen håller reda på sin tillhörighet. Och enligt My Vingren så hade inte Evin Rubar fått vara med på detta heller då hon var vit – medan det faktum att en av anordnarna Sissela Nordling Blanco de facto tycks ha en hudfärg som gör henne vitare en mig inte fanns någon diskussion om att hon var icke-vit.

Sisselablanco

Så vad handlar det om? Vad gör dig vit? Någon som verkligen satt vitheten i fokus är väl Kawa Zolfagary – men är han verkligen icke-vit?

kawa-small

Kan vi börja förvänta oss att nästa gång Kawa Zolfagary eller Soran Ismail diskuterar emot något att My m fl suckar och säger: ”Typiskt vita kränkta män…” eller vad? Handlar färgen om inställningen?

Ja, jag känner mig lite lättad faktiskt att jag aldrig försöker dela in folk i hudfärg och bedöma dem efter raser. Jag inser ju nu när jag försöker svara på samma sätt i debatten till experterna på det vilken novis jag är. Jag har uppenbarligen inte förstått något alls.