Jag kan inte låta bli. Det här hijab upproret gör mig vansinnig så jag vill gärna tycka till.

Så lite tankar kring detta. Första reflektionen. Någon som såg/kommer ihåg mamman som gick ut på Facebook med bilder på sin dotter som misshandlats grovt av fem somalier och sökte vittnen? För den som läser Flashback (vilket jag plötsligt börjat med!) visade det sig snart vara ett falsarium. Ingen anmälan hade kommit in. Inga vittnen. Ingen säkerhetskamera. Denna historia spreds inte i media heller. Vilket man kan kanske tycka vara bra – man kan väl ha lite källkritik. Och det är väl bra att man kör det också i media – även om det inte är så ofta.

Men nu, lägligt nog inför ett planerat hijab uppror, så misshandlas en kvinna för att hon bär slöja. Ok tidningarna och tydligen twitter blir helt till sig i trasorna. Däremot är det väldigt tyst från polisens sida. Det finns mycket spekulationer från Flashback här med (och jag ger inte så mycket för ”Alis” historia för att vara ärlig) men denna historia älskas av media. Själv saknar jag mycket fakta här.

Och plötsligt ska kvinnor (märk väl, här är det ingen som kallar på att män ska vara solidariska…) visa sitt stöd för alla dessa stackars strukturellt diskriminerade kvinnor i Sverige genom att ha på sig slöja. Lysande idé. Och naturligtvis finns de vissa mediekåta kvinnor som genast är framme och visar upp sitt stöd. Anybody hade redan listat ut vilka de var. En av de var NATURLIGTVIS Gudrun Schyman. Schyman som vägrar ställa upp för kvinnor som faller offer för det, ja ska man säga PATRIARKAT som styr kvinnans sexualitet (se tidigare diskussioner om Bahareh Andersson) väljer istället att visa stöd för detta PATRIARKAT. Detta för att hon är en av de ”goda”.

Nej, Gudrun. Du är inte en av de goda med denna gest. Du visar återigen att du står för den typ av dubbelmoral som gör att jag kräks på allt som har med feminism och vänster att göra. När jag läser Djurfarmen och läser om att alla är jämlika, men vissa är mer jämlika än andra så är det dig Gudrun jag tänker på.

Det finns andra händelser som får rum i media – saker som inte riktigt tål närmare granskning. Men sådana saker som passar in i agendan. T ex allt som är negativt för polisen. Finns det någonting som man kan skälla på polisen för – så visst fan slås det upp stort. Tänker på händelsen när tjejen ringde till 112 när hon satt fast på taket och polisen gjorde narr av henne. Visst, fel av dem, men varför granskades det inte mer varför hon kopplats till polisen?! S

Men som sagt allt som passar i agendan får väldigt stort utrymme. Sen när historien inte riktigt håller så försvinner den i tysthet (nån som kommer ihåg den stackars ”11-åringen” som kastades av tåget?).

Nu är det alltså inne att man ska ge stöd åt kvinnor som trakasseras för sin slöja. Genom att klä sig som dem. Ska vi snart se stöd för kvinnor som trakasseras för sin kortkorta klänning? Eller alla blondiner som får genomlida dåliga blondinskämt? Kanske alla ska färga håret platinablont till stöd för dessa? Kanske gå runt och bli kallad Svennehora är en bra stöttning?

Och vad exakt är det man ger sitt stöd till? Är det verkligen att tjejer och kvinnor i Iran straffas för att de inte har hijab? Eller varför inte London? Hur tror man folk som utsatts för dessa förföljelser ser på Gudrun Schymans med fleras systerliga gest?

Eller, den tanke som väckte mig när jag läste en kommentar en gång om ”Bettan”. Jag vet inte hur sann detta är. Jag har ju blivit luttrad och inser att folk (journalister, politiker, vanligt folk) kan hitta på historier som skulle ha kunnat vara sann för att göra sin poäng. Men den här historien kändes trots allt trovärdig när det gällde resultatet att en kvinna använder sitt fria val till att inte använda slöja.

Jag har inte något emot slöja som sådan – däremot har jag mer emot burka eller niqab som är heltäckande. Och jag har svårt att förstå att folk som är rädd för anonymitet på nätet inte ser att det finns en viss problematik med anonymitet när man inte alls ser personen framför sig. Hur vet du att det är en kvinna? Om man är så rädd för vad anonyma människor kan skriva – inser man inte att den burkaklädda kvinnan kan vara en rånare? Kanske någon som planerat brott utan att fastna på någon kamera?

Men tillbaka till media. Som det ser ut i dag så är det finns det ett stort intresse i media som fungerar som en röd tråd. Kanske finns det fler.

– Kvinnor är alltid offer för patriarkatet.
– Heterosexuella, vita män är suspekta. Om de inte är uttalade feminister, då får de uppföra sig hur de vill.
– Muslimska kvinnor är alltid offer för rasism, det finns ingenting som har med hedersvåld att göra.
– Poliser är alltid onda krafter

Handikappade som misshandlas grovt av nysvenskar är totalt ointressant som nyhetsvärde. Kanske för att folk skulle ifrågasätta ett sådant samhälle? Så att en människa klär ut sig till somalisk pirat på Pridefestivalen och upprör Afrosvenskars förbund är av stort intresse för allmänheten – men denna rättegång är ointressant? Vem är det som sållar i nyheterna? Inser de varför tidningar förlorar läsare? Varför folk inte har förtroende för journalister? Vill man veta vad som händer i Sverige idag så är det Flashback som är det bästa.

Alternativ media är bra att läsa de med, men även dessa faller gärna för historier som passar deras agenda (t ex kvinnan som misshandlades av ”fem somalier” samt ”Ali”). Självklart finns det de som tror på allt även på Flashback med, men det är väldigt mycket mer diskussion om vad man baserar saker och ting på. Och det är intressant att följa en tråd – samtidigt som man kan följa rapporteringen från slaskmedia och upptäcka att det finns folk som tidigt varit inne på sanningen utifrån de uppgifter man har från början.

Uppdaterade länkar: Maria Skiddi, ”Leylah” i AB debatt