Vägen till helvetet är kantat av goda intentioner sägs det. Och det ligger mycket i det. Och politiker vill väldigt väl. Tänker lite på det här med att det är billigt att anställa personer under 26 år på grund av minskade arbetsgivaravgift. Jättebra tanke. Tills man hör om personer som inte anställs för att de är för gammal vid 35 år. Eller som i veckan när jag satt i möte med Föräldrakooperativet på dagiset och hörde om en av de nya föräldrarna som varit med i tidigare kooperativ där man bara anställde personer under 26 för att hålla ner kostnaderna. Jättebra teoretiska kunskaper på dessa nyutexaminerade var kommentaren. Grejen är väl att det kanske tar ett tag att få in den här erfarenheten att barn inte riktigt fattar det här med teorin och alltså inte följer den. Jag tror att det är blandade åldrar (och gärna blandade kön för att vara ärlig) som ger bäst resultat för att få en bra förskola. Alltför gamla och stagnerade i ”sitt sätt” är inte heller optimalt – men att bara ha nya personer som på något sätt får uppfinna hjulet är inte så bra.

Men samtidigt står man där med en budget som måste hållas och frågan är vad man ska dra in på. Hyra? Underhåll? Mat? Det är inte så roligt på föräldrakooperativ när det plötsligt dyker upp dessa matallergiker. Så att man kommer fram till att det är en guldgruva att satsa på unga människor är rätt logiskts. Men sen då? Hur går det när personen som är 26 år plötsligt är 27? Blir det dags att söka ett nytt jobb då?

Nästa politiska magplask är väl den här lagen som gynnar människor som försvårar samarbete för att få ensam vårdnad. Jag förstår tanken, det gör jag. Och jag är väl uppväxt med bilden av ”loser pappan” som lämnar barnen vind för våg. Inte för att jag haft någon personlig erfarenhet av detta, eller känner någon som haft en sådan far, men det finns ett sådant problem. Effekten? Jo, denna lag utnyttjas av människor som gillar att manipulera för att få sin vilja fram. Kanske är det så att det kommer bli förändring i detta – men hur man gör detta på bästa sätt vete katten. För vi har föräldrar som inte borde få vara föräldrar. Som mamman i Tjällmo som hellre mördade sin dotter än lät henne spendera tid med sin far. Ivrigt understödd av sin mor. Men å andra sidan har vi pappan som låter sin nya kvinna kämpa för sig för att få barnen iväg från sin mor. Men det räckte inte med att han fick vårdnaden, utan han tog också livet av henne för att hon inte skulle få spendera tid med hans son. Det finns människor som är sjuka, av båda könen. Och denna lag som togs fram i all välmening – hur mycket skada har inte detta åsamkat framförallt barn som drabbats? Även tidigare har barn använts som slagträ i tvisten men i vissa fall kan man skönja ett mönster på hur konflikter kan eskaleras. Och mitt där i finns barn som slits mellan föräldrar.

Nu är det då dags för nya regler. har jag då läst om en ny lag från årsskiftet som tydligen innebär att man som svensk torghandlare måste ha kassakvitto etc. Mycket byråkrati och säkert jobbigt för många. Men ok, jag köper detta, det handlar om skatteintäkter och så. MEN man exkluderar då utländska torghandlare (hur det nu kan finnas utländska för befinner man sig i Sverige är man väl svenskt, eller hur brukar det låta annars). Jag vet inte hur denna lag är skriven och formulerad. Det enda jag vet är att tydligen är SD de enda som protesterar (big suprise). Och jag finner det lite lustigt att man från större drakar ”råkar” missa att rapportera om denna protest från SD sida. Jag gissar att man kanske inser att det finns fler människor än SD som skulle reagera på denna typ av diskriminering – och vad det kommer att leda till. För är det så svårt att räkna ut vad detta kommer att leda till?

1/3 av de som står för torghandeln är registrerad utomlands sägs det då. Dessa har enklare regler och lättare att jobba svart. Dessutom har de lätt att få tag i illegala (sorry, papperslösa) människor som liksom inte har så mycket val utan tar de jobb de kan få. Så lönekostnaderna kan hållas nere (hur är det med kollektivavtalet för dessa facket?). Detta innebär att man kan pressa priserna. Den svenska grannen (som förvisso kan vara en andra eller till och med första generationen invandrare som lever på sin torghandel) däremot står där med sina krångliga skatter och får höja priserna. Köparna, vad gör de? Kommer de, precis som de överlyckliga svenskarna som är nöjd med att klippa sig i Malmö för 50 kronor, välja den billigare varianten eller kommer de handla från den dyrare grannen?

Vi kan dra jämförelse med lantbruket i Sverige alla dessa krångliga regler som man har gör att fler och fler har lagt ner. Det lönar sig inte längre. Tanken var att vi skulle påverka andras regler när vi gick in i EU. Istället så fäller vi krokben för oss själva genom att det blir billigare att importera än köpa svenskt. Och det är också svårt att se vad ”svenskt” egentligen är då det kan bli en hel vetanskap att tolka i vissa fall. (Uppdaterat 23/10:och även om du läser innehållsförteckning så kan du bli lurad då matfusk är utbrett) Så även om du tror att du gör rätt och gynnar svenskt så kan det ibland visa sig att du missade det finstilta.

Men om ett tag kommer vi läsa om hur många Torghandlare som istället får se sig utskuffade och istället leta jobb via arbetsförmedlingen. Pengar som betalas av skattebetalarna. Men skattebetalare i Sverige minskar. Istället har man bidragsjobb, praktikanter, fas3 etc som är billigare för arbetsgivarna – men var ska skatten komma ifrån som ska betala dessa jobb?

Annonser