Mycket snack om samhället nu så jag tänkte ge mig på ett lite mer ytligt inlägg. Mina inlägg nuförtiden blir än mer spretig än tidigare då jag har en plan och börjar skriva på om det, och sedan blir det så mycket annat som plötsligt dyker up i huvudet. Det är lite kaos i huvudet helt enkelt som jag inte riktigt kan organisera. Att det kan vara svårt att hitta röda tråden beror alltså på att den blandas med många olika röda trådar som hamnar i samma gryta.

Jag tycker det är lite roligt hur man i Sverige som feminist tydligen importerar saker från USA rakt av. Manspreading (män som tar plats på tunnelbanan) trodde jag personligen var något som kommit till i Sverige, men tydligen så var det också något som kommit from over there om det nu inte kom från Sverige till USA och back again men nu med en cool titel, vem vet) och nu senast handlar det tydligen om ”Dad bod”. Vilket tydligen handlar om att den nya pappa kroppen ses som ideal för mannen. Hittade detta via Genusdebatten och från kommentarerna en svensks kommentar om det hela (tydligen är det patriarkatet som ser till att kvinnor blir attraherad av vissa typer om jag förstår det rätt). Jag blev lite förvirrad när jag läste att Jason Segel och Leo DiCaprio sågs som representanter för ”Dad bod” då jag tycker de saknar en för mig extremt viktig sak för att kunna kategoriseras som ”dad” ? Ingen av dem har mig (eller IMDB) veterligen några barn.  Men varför bekymra sig om fakta?

Sen kan jag väl säga att Jason Segals body aldrig har fått mig att känna ”wow” om man nu ska vara sådan. Däremot så tycker jag han framstår som sympatisk och humoristisk vilket är värt en hel del i min bok.

Om man nu ska snacka ”Dad bod” så ger jag min röst till denna man alla gånger.


(Hmm, om du läser detta, länk för dig 🙂 )

Den andra saken som skedde var att jag läste en nedsättande kommentar av en kvinna om om en annan kvinna som hon inte gillade och använde argumenten om hur ful människa var på Facebook. Det positiva i det hela är att jag ser flera (både män och kvinnor) som tydligt markerar att detta inte är ok. Men oj så många mer som håller med och skrattar glatt.

Det är så lätt att klanka ner på andra människor. Framförallt om de sticker ut på något sätt.

Kommentera sneda tänder, övervikt, magerhet, längd. You name it. Men jag blir lika illa berörd varje gång jag ser det. Komplex för utseendet är det många som dragits mer och även dras med i vuxen ålder. Om man sticker ut på något sätt är det lätt att tänka att det blir fel och fult. Fast sanningen är att det många gånger kan vara precis tvärtom. Jag kommer ihåg tjejen på högstadiet som tydligen hade något problem så hennes ansikte var tydligen något förlamat på ena sidan. Det gjorde att leendet blev lite snett och säreget. Hon hade väldiga komplex för detta. Jag tyckte hon var en av de vackraste människor jag sett. Jag minns tjejen som hade en albinofläck i håret vilket ledde till en ”Polgara-slinga” i vitt(eftersom detta var innan böckerna kom/blev populära så var det inte något hon hade nytta av). Det kändes väldigt trist när hon följde den trend som var väldigt poppis och färgade håret hennafärgat så att slingan försvann. Liksom alla de andra tjejerna i samma årskull såg de plötsligt likadana ut. Ingen stack ut.

Varje gång jag ser en sådan kommentar om människor utseende och ”hehe” så förstår jag plötsligt varför folk försöker få bort det som sticker ut. Varför man strävar efter någon sorts omöjlig perfektion. För det är jobbigt att bli hånad för sitt utseende. Men kommentarerna kommer ju också till de runt om. De får mig att rannsaka mig själv. Vad skulle personen säga om mig? Men det blir även en syning av personen själv. Tycker de människor som gör sig lustiga på andras utseende bekostnad att de själv representerar guds gåva till världen vad gäller utseendet?

Visst kan jag förstå att man ibland sitter framför TV eller på caféet och det är roligt att klanka ner på andra människor. Och det är lätt att falla in i kritik om utseendet. Men risken att personen ska passera och råka höra dessa kommentarer är väl inte så stor. Men när du skriver detta på sociala medier så är det lätt för andra att läsa. Och varför är det så viktigt att såra människor på det viset? Om du inte gillar vad personen säger eller skriver. Fine. Kritisera det. Men så fort du klankar ner på utseendet så har du förlorat direkt. Om inte annat min respekt.