Det har gått några dagar efter att USA valde sin nya president – och det har helt klart varit rätt intressant att följa reaktionerna på detta. Jag kan ärligt säga att jag trodde det var ett skämt när jag fattade att Donald Trump ställde upp som en kandidat. Att han mot alla odds blev utsedd och även vald är väl närmast ett mirakel känns det som. Nu är jag väl extremt dåligt insatt i USA politik och jag kan väl ställa upp på hashtaggen #NotMyPresident. Innerst inne skulle jag väl också vilja kunna skriva om Lövfen att han är #InteMinStatsminister men tyvärr kan jag inte det för det är han oavsett vad jag tycker om det. Det enda jag kan göra åt det är att göra ett aktivt val på något annat alternativ i september 2018 – och precis som i USA så är problemet att det finns ingen annan som ger hopp om bättring.

Hur kunde Trump då vinna? Var det på sin ”karisma”, ”politik” eller vad…? Min övertygelse är att han vann på att man ställde upp Hillary Clinton som motkandidat. ”Vad kunde hon gjort annorlunda?” frågar man nu här i Sverige. Man pratade om glastak, och att kvinnor inte kommer fram. Av någon anledning så känner jag inte igen samma toner från ett annat val när Sarah Palin presenterades som vicepresident kandidat. Då matades jag väldigt mycket om vilket skämt hon var och märkliga saker hon sagt och gjort. Det fanns tydligen inte på kartan i Sverige att hylla henne för att hon var kvinna. Men för Clinton skulle all hennes tveksamma historia och märkliga beteende överses för att hon var tydligen så mycket bättre kvinna än Palin. Vi får väl se när det kommer till Franska presidentvalet om man där kommer vara lika hoppfull på att spränga ”glastaket” och få sin första kvinnliga president eller om man då kommer se andra faktorer som viktiga.

Men som sagt, USA har sagt sitt utifrån det som de hade att välja på. De kommer nu bli av med Obama. Det är lite svårt att tänka sig nu, men jag blev faktiskt glad när han blev president. Idag är jag inte imponerad. Jag är förvånad att han fick fortsätta ytterligare fyra år. Jag trodde att med en svart president skulle det finnas större möjlighet att hela landet och få konflikten mellan svarta och vita i landet att minska. Istället har det blivit tvärtom. Det finns mer spänningar över hela landet nu än tidigare. Det många av Trump anhängare (svarta kvinnor som vita män!) har poängterat är att ”vi är alla amerikaner” vi är inte ”svarta, vita, lila eller röda utan i första hand amerikaner”. Jag tycker om den inställningen. Jag vill se samma sak i Sverige. JAg har inga problem med vilken färg någon har eller vilket ursprung, du kan vara född i Stockholm, Malmö, Teheran eller Boston men har du valt att leva i Sverige och se dig som svensk – då köper jag det. Men du måste inse att för att vara ”svensk” krävs vissa basala saker. Du behöver inte äta julskinka eller sill och snaps på midsommaren, men du måste kunna tala svenska. Du måste följa de lagar som man satt upp här i landet – inklusive att lämna om du har blivit avvisad.

Men tillbaka till USA. Valet är klart. I sluttampen fanns det mycket oro för att dessa lågutbildade rednecks inte skulle acceptera det demokratiska valet och göra revolt om (när?) Clinton stod som segrare. Möjligt det hade blivit det – men nu visar det sig istället att de med lite högre standard i färg och utbildning inte heller riktigt diggar det här med demokrati när man förlorar.

Jag kan inte låta bli att ta med vårt svenska stjärnskott som delar med sig av sin politiska vishet med.

zaralarsson

Har också sett ett antal (och hört om fler) svenska unga kvinnor som blodtörstigt önskat att någon kunde skjuta Trump…Kanske inspirerad av Clinton som tycks tycka att drönare som attackerar misshagliga människor är en lösning som borde användas oftare?

Men inte bara i Sverige protesteras det även i USA naturligtvis, trots att en politisk kommentator från CNN delade med sig av sin vishet innan valet.

sallykohn

Not much sense there kan vi konstatera nu med tanke på hur denna sorgsenhet yttrat sig so far.

 

Även denna artikel och film visar att man inte backar från dödligt våld för att förändra valet…

Att DN redaktör väljer att reagera mot att Trump rätt tamt uttalar sig kring dessa typer av upplopp känns väl sisådär.

Vi kan avsluta med lite statistik som jag hittat på twitter och så, är något fel får ni gärna rätta mig. När S under Mona Sahlin fick 30,66% så förlorade de stort men 0,35% upp 4 år senare stod de som vinnare. Men det var inte de som vann. Det var alliansen som förlorade. Precis som Clinton. Den stora vinnaren i USA var ”Others”.

usa1

Det har florerat en hel del av dessa ”exit polls” som är rätt intressant. En grej jag gillade lite var det här med att det är ”lågutbildade äldre vita män” som har skulden. Men faktum är att de med lägst inkomst verkar ha röstat på Clinton. Utbildning lönar sig…?

usa2

Alla exit polls hittas här.

Det är naturligtvis också rätt intressant att se hur många av de som har rätt att rösta faktiskt gjorde det.

Jag försökte kolla lite på Wikipedia och hittade en Voter Turnout artikel som var rätt intressant, men tyvärr har man inte siffrorna klara för årets turnout, men rätt intressant ändå om man jämför hur många som röstade på vardera kandidaten jämfört med hur många som inte röstade alls. Så förvisso var det vissa som kanske är överrepresenterade i valet – men hur många var det som inte brydde sig om det alls?

Trump 60 071 650 (47,4%)
Clinton 60 467 245 (47,7%)
Others ? (4,9%)
Totalt: 120 538 895 (exkl Others någon som är bra på matte får gärna fylla i den summan för mig:) )
Voting Age Population: 251 107 000

Om du fortfarande undrar varför Trump vann så finns en bra rant här!

Uppdatering 14:30:

Vissa röster som osynliggjorts efter valet berättar lite om varför de valde Trump.

Muslimsk kvinna.
Svart kvinna.