Jag ser att många i Sverige har följt en rättegång nyligen i USA. En rättegång som jag skulle vilja säga är svårt för oss i Sverige att förstå då en bild på en person, speciellt en ung kille med ett sådant vapen ligger väldigt långt ifrån mångas acceptans. Så vad hände egentligen då förra året?
Ja, det första många fick veta var att det var en 17 årig kille som åkte från en stat till en annan med ett vapen (assault rifle..) för att skjuta fredliga BLM protestanter. Han lyckades då skjuta 3 personer ”i självförsvar”. Jag erkänner, jag hade svårt att tro att det fanns några förmildrande omständigheter i detta.

Men jag har följt rättegången, jag har lyssnat på amerikanska jurister och framförallt, jag har sett filmerna. Utifrån detta så var det självklart att Kyle borde bli frikänd då han agerade i självförsvar. Men många är fortfarande upprörda, vilket inte är konstigt om man följt viss media som ärligt talat verkat följt en annan rättegång än den jag såg.

Så vad hände då egentligen den dagen 26 augusti 2020?

Det började alltså redan den 23 augusti då en svart man (Jacob Blake) sköts av polisen med sju skott. Först i dag fick jag veta att han överlevde, även om han är delvis paralyserad idag. Hur många vet egentligen att han lever? Denna skjutning fångades på video och det blev ramaskri. Ännu en gång hade en stackars oskyldig svart man råkat ut för polisens övervåld. Eller?

Vad polisen som kom till platsen där Blake sköts visste var att en kvinna ringt in om att hennes pojkvän var där trots att han hade förbud mot att vara där. Att han hade tagit hennes bilnycklar. Att en person på den adressen hade en häktningsorder för ”sexuell abuse”, och ”disorderly conduct in connection to domestic abuse”. Väl på plats så vägrar Blake följa med och lugna ner sig, och han beväpnar sig med en kniv han skjuts i ryggen och sidan när han vänder sig mot bilen. Enligt vad som jag hört så ska kvinnan sagt att han hade hennes barn, om barnet fanns i bilen eller inte är oklart jag har inte följt den delen, men detta är vad polisen vet. Ett barn i bilen, en våldsam man, och en kniv i hans hand. Hade han kunnat göra något annat än att skjuta? Personligen känner jag väl att man inte ska skjuta vilt, men i slutändan så frikändes polisen. Men direkt efter händelserna så blev det uppror. Hur man hjälper svarta liv genom att förstöra i ett samhället har jag aldrig riktigt förstått – och det faktum att BLM har blivit mindre populär nu efter alla händelser efter George Floyds död än de var innan visar att fler reagerat på detta.

Så dagen efter den 24 augusti börjar de ”fredliga protesterna” där flertalet (”dozens”) byggnader förstörs och flera bränder startas. Även här finns det filmat och det live streamades för många. I dessa filmer ser man en 70-årig man som försöker skydda sin affär (säljande madrasser). Med hjälp av en brandsläckare försökte han jaga bort de som försökte elda upp hans affär. Men han attackeras någon slår honom med en sten och han käke bryts.

Dagen efter ber affärsidkare om hjälp att stoppa våldsamheterna då myndigheter har abdikerat då man har rätt att utnyttja sin protesträtt. Att ett ”fåtal” personer går över gränsen här kan man bortse ifrån. Återigen – protester mot vad? På vilket sätt blev deras liv bättre att protestera mot polisen? Jag förstår inte…En av de som anmäler sig frivillig är då Kyle. Kyle är en ung kille som jobbade som livräddare där och hans far bodde i Kenosha. Ja, han bodde inte själv i det samhället – men han kunde via live stream se vad som hände en halvtimme bort de senaste dagarna. Detta är alltså vägen mellan hans hem och Kenocha. Gulmarkerad är den famösa ”stateline” där han tog sitt vapen över. Vilket inte skedde.

Vapnet befann sig hela tiden i Wisconsin då hans systers pojkvän köpte det till honom så han skulle få det när han blev 18. Detta är klarlagt, och det finns alltså redan ett åtal mot den killen för detta inköp, så även åklagarna har accepterat detta. Dessvärre så hör man fortfarande papegojor upprepa detta. ”Han åkte dit han inte hörde hemma och la sig i en protest som inte rörde honom, och han tog ett vapen över statsgränsen” Ja, i en värld där man ska sköta sig själv och skita i andra gjorde han så klart fel. Var det fel att beväpna sig, när nu möjligheten finns? Tja, när personer inte tvekar att ge sig på en 70-åring så kan nog de flesta tycka att ett vapen borde kunna fungera avskräckande för de flesta rimliga människorna. Tyvärr så handlar det inte om rimliga personer.

Han var en ”white supremacy som sköt en massa svarta”, japp, till och med viss media fortsatte med detta även efter rättegången (!). Mycket märkligt men när en kandiderande president märkt honom som sådan under sin kampanj måste det väl stämma. Eller? Tja, någon uttryckte det som att han måste vara den sämste vitmakts person någonsin då han bara sköt vita personer. Den första Rosenbaum, denna dag utsläppt från mentalsjukhus hade en lång våldsam historia med bland annat våldtäkt mot barn (5 killar i åldern 9-11 år) som väl ute från sjukhuset genast kastade sig in i protesterna. Ganska klart så var det inte så att han direkt brann för ”the cause” då han använde n-ordet vilket fastnade på film. För folk som är osäkra, om du är vit använd inte ordet alls i synnerhet inte om du påstår dig vara på samma sida som BLM. Gör du det så visar du bara hur korkad du är. Personligen kan jag väl tycka att inte heller svart bör använda ordet om vi ska få bort det helt, men det är acceptabelt trots allt. Vit – bara nej. Och kanske ska du heller inte gå runt och hota folk till livet vilket han gjorde. Han hotade Kyle, och det finns på film. Kyle sköt Rosenbaum i ryggen. Mm – nja. Detta finns ganska bra vittnesmål mot. En av de som live streamade händelserna såg det hela, och det finns även filmat. Kyle är ett tag ensam, han försöker släcka ett av ”fredligt anlagda” eldarna och försöker sedan ta sig tillbaka till sina vänner, där det har samlats folk. På vägen möter han Rosenbaum, som redan hotat honom. Rosenbaum kastar en plastväska mot honom, men Kyle vet inte vad det är som kastas. En annan skjuter ett skott i luften Rosenbaum ropar ”I’m going to f*ing kill you” och springer efter, Kyle ropar ”friendly, friendly, friendly” men inser att det inte hjälper.. Åklagaren försökte säga att då Rosenbaum var kort samt obeväpnat (dvs har inget skjutvapen) så är han ofarlig. Personligen tycker jag det är märkligt att man så tydligt tror att längden har med styrkan att göra. Rosenbaum ser rätt bufflig ut, och kan nog se honom som både stark och hotfull och jag skulle nog bli rädd att möta honom. Har man dessutom sett honom springa omkring med en kedja som han viftat med, och tidigare hotat mig till livet skulle jag nog helt klart känna mig livrädd med visst fog. När ett skott går av (skjutet av en annan person) vänder sig Kyle om och försöker avvärja Rosenbaum med att hota med vapnet. Vad han inte vet är att Rosenbaum är suicid, och hans sista tur på mentalsjukhuset var självmordsförsök. Det vill säga att avvärja med ett dödshot är i det läget inte direkt effektivt. Istället kastar Rosenbaum sig över honom för att vapnet. Bevittnat och beskrivet av den som filmat.

Nu blir det liv i protesterna och folk kommer springande. Vittnet tar hand om den döende Rosenbaum, i oredan får vittnet ett hårt slag, troligen av någon som tror att han skjutit, detta lägger jag bara till för att visa den allmänna förvirringen, ingen vet vad som hänt, men man springer efter Kyle som försöker ta sig till polisen.

Detta vill mobben vara med om utan i filmen hör man någon ropa ”cranium that boy” så man törstar efter blod. Kyle springer och ramlar (nu vet jag inte hur det gick till) men filmat finns hur en person springer mot honom och gör en karatespark mot hans huvud. Jag vill här bara flika in att sparka någon i huvudet är livsfarligt. Så även utan skjutvapen kan du befinna dig i fara. Kyle försöker skjuta ”jump kick man” men missar. Efter sparken, som jag tvivlar var trevlig och gör honom mer klartänkt så springer en annan ”hjälte” fram och slår honom i huvudet med skateboard när han fortfarande ligger på marken. Han skjuts och dö av skottet. Även detta är en person med gediget brottsregister vars intresse för denna protest handlade mer om möjlighet att få utlopp för sin våldsamhet snarare än göra livet för svarta bättre.

Den tredje personen som sköts var obeväpnad! Japp, han hävdade detta från början den käre Gaige Grosskreutz. Gaige var en sjukvårdare som var där för att ta hand om skadade. Jomenvisst! Man protesterar mot att Kyle var beväpnad och sjukvårdare, men ignorerar att Gaige var detsamma, skillnaden var att hans vapen var dolt. Dessutom – det finns mycket filmer som visar hur Kyle frågar om någon behöver hjälp, men inget som visar Gaige göra något sådant. Dessutom, han drog sitt vapen sprang mot Kyle, tog upp händer och vapnet i luften varav Kyle tog ner sitt vapen med, och då sänkte Gaige vapnet, och siktade mot Kyles huvud och gick framåt. Han blev då skjuten i armen. Detta finns på film, och han erkände det själv i rättegången. Vilket gav ännu en trevlig bild för memes med en åklagare som gör facepalm.

Trots vetskapen om allt detta så hävdar en del fortfarande att detta är Kyles fel. Han försatte sig i denna situation genom att beväpna sig. Jag lägger skulden på de som aldrig straffade folk som protesterade genom att elda upp områden. Jag lägger skulden på idioterna i media som valde att elda upp stämningen genom att rapportera ensidigt och hålla sig till sitt narrativ oavsett vad som kom fram som motbevisade dessa narrativ.

Jag tycker att händelserna är tragiska. Det finns inga vinnare i detta. Kyle åkte inte dit för att skjuta någon. Vad hade hänt honom om han inte haft vapnet vet jag inte. Kanske det inte hade triggat Rosenbaum. Å andra sidan, hade Rosenbaum sett honom ensam obeväpnad försöka släcka elden som Rosenbaum lagt ner energi på att starta kanske det hade triggat honom och Kyle hade varit den som dog, och därmed bara varit en del i statistiken. Det är så många skjutningar och våldsbrott i USA i samband med alla dessa protester. Skjutningar från båda sidor. Alla anser sig skjuta i självförsvar. Många av dessa skjutningar fångas på film i dag. Spontant förstår jag de som är emot att så många har vapen – man hör alldeles för mycket om skjutande. Samtidigt tänker jag på att vi i Sverige har strikta lagar mot vapen, och ändå har vi så många skjutningar, utan att det protesteras så mycket mer än med bestämda uttalande att det minsann inte är ok. Det skjuts mer svarta barn och ungdomar av svarta i USA än svarta som skjuts av polisen, men det är inte dem man pratar om när BLM protesterar. Vi har vapenlagar i Sverige men ser även här hur barn och ungdomar dör av vapen (inte bara skjutvapen men granater) så hur ska man hantera saker och ting?

Det kan jag inte svara på, men jag är väldigt, väldigt lättad över att juryn i USA var starka nog att stå emot den politiska pressen att offra en ung killes liv när skulden till vad som hände i många fall låg utanför hans kontroll.

A. Varför släpptes Rosenbaum ut mitt i allt detta? Tittar man på hans historia längre bakåt så känns det som samhället och hans familj svek Rosenbaum tidigt – och han fortsatte i en destruktiv spiral som ledde till hans död. Men att skicka ut en våldsam man i ett område där det är dessa oroligheter – kunde man inte vänta några dagar…?
B. Jump kick man (Maurice James Freeland) blev villkorligt dömd 29 juni 2020 i 12 månader, men drogs in den 16 augusti för att omvandlas till 7 månaders fängelse då. Varför var han ute på gatorna och inte i fängelset där? Faktiskt den enda svarta mannen som florerat i detta sammanhang. Om han inte sparkat Kyle hade kanske Kyle kunnat tagit sig upp tidigare och fortsatt mot polisen och inte behövt skjuta Huber som nu fick möjlighet att slå honom när han ligger ner.
C. Varför tillät myndigheterna i USA kravallerna att fortsätta? Varför släpptes de som var våldsamma gång på gång ut så de kunde åka till nästa oroshärd och få utlopp för sin aggression? Varför hjälpte media till att elda under alla konflikter?

Så vad spelar detta för roll i Sverige? Tja, jag förstår att många kritiserar DN som hävdade att Kyle tog emot domslutet utan att visa känslor. Döm själva om det är vad ni skulle ta med från det.