Läser om 21-åringen som nu dött under ett polisingripande. Det tycks som han fått ett ordentligt anfall.

Flera oroliga grannar reagerade när de hörde oväsen i trapphuset i lördags kväll. En ung upprörd man for runt och försökte på olika sätt göra sig själv illa.
– Det var väldigt otäckt. Han låg och skakade, vred sig och var väldigt borta. Han skallade sig själv i golvet, säger en granne som försökte lugna honom.
/../
De tvingar ner mannen på mage genom att sätta ett knä i ryggen på honom. De kämpar för att få på handfängsel och får till slut in mannen i hissen.
/../
– Vakthavande bedömde då att mannen inte kunde vistas i en arrest för att han var så utåtagerande. Han skulle i stället köras till sjukhus för läkarbedömning. Risken var för stor att han skulle skada sig själv i arresten, säger Tommy Lindh.
På väg till Centralsjukhuset i Karlstad slutar 21-åringens hjärta att slå.

När jag hör Karlstad och poliser så kommer jag alltid att tänka på Osmo Vallo.

Osmo Vallo, 41, dog efter ett våldsamt polisingripande i Karlstad i maj 1995.
Två poliser bussade sin hund på Osmo och tvingade ned honom på mage på golvet.
Hans armar fördes bakåt på ryggen och kopplades med handfängsel. En polis satte ett knä mot Osmo Vallos nacke och ett knä mot hans rygg.
Aftonbladet 20 augusti 1996.
En polis satte sedan sin fot på Vallos rygg och trampade till med en sådan kraft att det knakade. Osmo Vallo var därefter helt stilla och till synes livlös. Inga återupplivningsförsök gjordes.
En ordentlig utredning genomfördes först sedan media uppmärksammat fallet.
De två polismännen dömdes till dagsböter för vållande av kroppsskada för att deras hund bitit Osmo Vallo.

Lägg märke till att det var media (Uppdrag Granskning) som fick dem att agera mot polismännen. Hade det inte varit det så hade det helt enkelt varit en vanlig dag på jobbet för polismännen. Och dömd för vållande av kroppsskada?

Ska bli intressant att se hur det här fallet yttrar sig. Kanske hade det varit en bättre idé att faktiskt börjat skicka honom med ambulansen? Det brukar gå att stabilisera folk rätt bra på bårar, och polisen hade väl kunnat följa med. Alltid lätt att vara efterklok – men samtidigt så blev de ju varnade (om man nu kan tro Aftonbladet…)

Ambulanspersonalen reagerade på att 21-åringen lades på mage i polisbussens bakre utrymme.
– Var försiktiga när ni lägger honom på mage, håll andningsvägarna fria, sa ambulanspersonalen.

Intressant är väl att det i DN står att det var senare på sjukhuset som mannen avled. Vet inte om det innebär att de gav upp på att återuppliva då, eller om han faktiskt dör. Alltid intressant att läsa olika källor för att så småningom kanske se vad som stämde.

Problemet är väl att polisen utreds av polisen. Kanske har de rätt när de frias. Men det känns alltid lite knepigt att tro att dessa undersökningarna är objektiva. Förr i tiden trodde jag väl att Sverige var en rättstat som trots allt hade rättvisan och sanningen som ledstjärna. Känns inte riktigt som jag har samma tilltro till det längre.

Uppdaterat 10:50: Mr Galahad har uttryckt lite mer av mina tankar angående detta här.