Etiketter

Nu har Liza svarat på debatt artikeln i DN. Denna gång känns det i alla fall som hon blivit tillräckligt uppröd så hon tycker att allmänheten ska få svar.

Hon tycker att hon har blivit orättvist påhoppad. På att ha hängt ut en arab som så mycket värre än han är säger hon.

JAG HAR ALDRIG ”hängt ut” någon i mina dokumentärromaner. Det är detta delar av debatten handlar om: att jag har förändrat så mycket i karaktärernas bakgrundsbeskrivningar att ingen verklig person har gått att identifiera. 

Ok. Det kan ju verka vara ett bra argument. Nu verkar det ju som hon har gjort om alla personerna så att Mia är en högklassig, smart tjej med två, inte tre barn. Alla andra runtom henne verkar väldigt otrevliga. Mannen som misshandlar henne är psykiskt sjuk, detta bekräftas i rättspsykiatriska dokument. Anledningen är väl trauman i barndomen när han tvingats döda.

Eftersom detta inte har hänt kan det vara ett bra argument till att personen är omgjord så mycket att han inte bör kunna kännas igen. Men så var det texten om att allting fanns dokumenterad. Då är det ganska självklart att även dessa utvärderingarna måste höra till den dokumentationen.

Sen att Mia trots att beskrivningen av henne inte kan kännas igen av de som är nära henne så har ändå folk identifierat henne. Alltså borde en ursäkt till de inblandade vara på sin plats. Nu!

Dessutom påstår debattörerna att jag hävdar att mannen i fråga aldrig kan sona sitt brott. Denna uppgift är fullständigt tagen ur luften. 

Nej, den är tagen utifrån att han har fått lidit sedan hennes bok kom ut. Att hon inte vill se det känns nästan tragiskt. Undrar om hon är så dum eller om det är en linje hon vill köra på: Nähä, det är inte samma människor det gäller – så det så….